Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У столиці два об’єкти оголошено ботанічними пам’ятками природи місцевого значення

25 листопада 2022 року, 10:01

У столиці два об’єкти «Квіткова» та «Тис ягідний» оголошено ботанічними пам’ятками природи місцевого значення. Такі рішення ухвалили депутати Київради.

За словами депутатки Київської міської ради Олесі Пинзеник, для збереження цінного історичного екземпляра рослинного світу 300-річне дерево – тис ягідний –оголошено ботанічною пам’яткою природи місцевого значення.

«Наразі на території України тис ягідний природно росте лише в Карпатах та у Криму. Тис ягідний – це цінне і довговічне дерево, висотою 15,5 метра. Деревина має великий попит на ринку, оскільки дерево майже цілковито знищено в Європі. Для того, щоб унеможливити винищення тису в Києві, необхідно взяти територію, на якій він росте, під охорону. Це рішення сприятиме захисту довкілля та цінного природного екземпляра, який занесений до Червоної книги України», – зазначила Олеся Пинзеник.

Вона розповіла, що також ботанічною пам’яткою природи місцевого значення оголошено об’єкт «Квіткова», який розташований на території Дачного лісництва КП «Лісопаркове господарство «Конча-Заспа», його орієнтовна площа складає 11,4 га.

«Велику цінність цієї території становить флора, яка налічує понад 80 видів рідкісних рослин. Основними компонентами рослинності урочища є насадження сосни та дуба. А найвищу цінність становлять дві великі популяції рідкісних першоцвітів: сону широколистого та сону чорніючого. Статус пам’ятки природи місцевого значення сприятиме збереженню та відтворенню цінних природних комплексів, генофонду тваринного та рослинного світу на цій території лісництва», – додала Олеся Пинзеник.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]