Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У столиці створено всі умови для вчасної діагностики та найсучаснішого лікування серцево-судинних захворювань – Валентина Гінзбург (+графік роботи кабінетів діагностики)

29 вересня 2021 року, 11:17

Сьогодні для вчасної діагностики та найсучаснішого лікування серцево-судинних захворювань у столиці створено всі можливості. Щоб ними користуватися, киянам потрібно докласти зовсім небагато зусиль: вчасно звернутися до свого лікаря у разі виникнення проявів поганого самопочуття, а ще краще – відвідувати доктора з профілактичною метою, не очікуючи доки стане зле. На цьому у Всесвітній день серця наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Перш за все, вона наголосила на важливості регулярного відвідування лікаря, із яким підписано декларацію.

«Навіть за такими простими показниками, як вага, об’єм талії, рівень цукру або холестерин крові (до речі, місто закуповує для медзакладів первинної ланки швидкі тести для їх визначення), фахівець зможе припустити потенційні проблеми з серцем та визначити необхідність додаткових обстежень», – зазначила Валентина Гінзбург.

Директорка Департаменту розповіла, що для профілактики та раннього виявлення серцево-судинних захворювань у консультативно-діагностичних центрах міста Києва працюють окремі діагностичні кабінети. Для їх оснащення місто придбало нове сучасне обладнання: апарати УЗД, комплекти моніторування добової ЕКГ за Холтером, електрокардіографи. У всіх кабінетах було проведено ремонти, а медичний персонал пройшов відповідне навчання.

«Сьогодні вже точно можна сказати, що відкриття цих кабінетів стало напрочуд результативною дією. Лише за 8 місяців цього року киянам зроблено 40 тисяч різноманітних обстежень. При цьому, було виявлено більш ніж 10 тисяч різних патологій серцево-судинної системи. Понад 700 пацієнтів потребували термінового стаціонарного лікування, у тому числі – оперативних втручань», – розповіла Валентина Гінзбург та підкреслила, що за кожною з цих вражаючих цифр – здоров’я і життя киян, адже серцево-судинні захворювання посідають перше місце в світовій статистиці з летальності.

«Фактично відкриття кабінетів діагностики серцево-судинних захворювань в консультативно-діагностичних центрах для великої кількості людей спростило доступ до такого виду діагностики. Тому що одна справа – отримати направлення у спеціалізований заклад і традиційно відкладати візит «на потім», а зовсім інша – прийти у свій «рідний» КДЦ, що зазвичай розташований у кроковій доступності, і обстежитися зручно та швидко», – зазначила директора Департаменту.

За результатами таких поглиблених обстежень пацієнт отримує рекомендації і в разі необхідності скеровується на подальше спостереження до сімейного лікаря, для лікування у стаціонарний заклад або на оперативне лікування.

«Щодо стаціонарного та оперативного лікування серцево-судинних захворювань, то в цьому напрямі останніми роками столиця зробила великі кроки вперед. У двох лікарнях (Олександрівська клінічна лікарня та КМКЛ № 1), на правому та лівому берегах міста, відкрито відділення, у яких киянам надається високоспеціалізована допомога. Це відділення кардіохірургії, рентгенендоваскулярної хірургії, нові операційні відділення з палатами інтенсивної терапії», – розповіла Валентина Гінзбург.

За її словами, у Київській міській клінічній лікарні № 1 лише за 8 місяців 2021 року проведено 917 оперативних втручань на серці та коронарних судинах. Це коронаграфії, у тому числі при гострому інфаркті міокарда, стентування та ангіопластика артерій, встановлення кардіостимуляторів, аорто-коронарне шунтування, протезування мітрального та аортального клапанів тощо.

Цілодобово надається така допомога і в умовах Олександрівської лікарні. Щорічно тут проводиться понад 2,5 тисяч оперативних втручань хворим із серцево-судинними захворюваннями. Із них понад 400 – це встановлення штучних водіїв ритму. Біля 500 пацієнтам за терміновими показами надається допомога при інфаркті міокарду. 5-7 пацієнтам щорічно проводиться ендоваскулярне вживлення клапану серця. Також в Олександрівській лікарні щороку виконується близько 150 операцій на відкритому серці. А трьом мешканцям Києва навіть імплантовано «механічне серце».

Важливо, що для киян такі операції безкоштовні.

«Можливості діагностики та виявлення захворювань на ранніх стадіях, безоплатне надання високоспеціалізованої допомоги (у тому числі, оперативне лікування за сучасними світовими методиками) – це те, що сьогодні місто безоплатно забезпечує пацієнтам з серцево-судинними захворюваннями. Проте дуже важливо розуміти – власне здоров’я є зоною і особистої відповідальності людини. Дбайте про себе, контролюйте свій стан за допомогою лікаря, виконуючи всі його рекомендації. Лише за умови об’єднання зусиль – ваших та медиків – можливо зберегти здоров’я на довгі роки повноцінного життя», – підсумувала Валентина Гінзбург.

Також вона наголосила на тому, що Департамент охорони здоров’я постійно інформує мешканців столиці про можливості, які створює міська влада для покращення доступу киян до якісної медичної допомоги. І закликала мешканців столиці, яким відмовляють у цій допомозі, звертатися на гарячу лінію Департаменту охорони здоров’я і повідомляти про такі факти за номером: (044)-278-41-91.

Адреси та графік роботи кабінетів діагностики серцево-судинних захворювань у консультативно-діагностичних центрах Києва

Район

 

Адреса

№№ кабінетів

Години прийому

Голосіївський

просп. Голосіївський, 59-А

№ 708

 

 

 

 

 

№ 715

Понеділок-середа: 14:00-19:00

Вівторок, четвер, п’ятниця – 9:00-14:00

 

Понеділок – п’ятниця: 9:00-14:00

Дарницький

Харківське шосе, 121

вул. Вербицького, 5

№ 219

 

№ 124

9:00-13:00

 

Понеділок, середа, п’ятниця: 8:00-13:00

Вівторок-четвер: 14:00-19:00

Деснянський

вул. Закревського, 81/1

№ 117

№ 118

№ 119

№ 120

08:00-16:00

Дніпровський

вул. Шептицького, 5

№ 109

9:00-16:00

Оболонський

вул. Тимошенка, 14

№ 4

8:00-13:00

14:00-20:00

Печерський

вул. Підвисоцького, 13

№ 79-А

9:00-16:00

Подільський

вул. Мостицька, 9

№506

Понеділок-четвер:

8:00 – 12:00

Святошинський

вул. Чорнобильська, 5/7

№ 408

 

№ 404

9:00 – 14:00

 

Понеділок, середа, п’ятниця: 10:00-15:00

Четвер: 13:00- 18:00

Солом'янський

вул. Гарматна, 36

№ 504

Парны числа: 16:00-19:00

Непарні числа:

8:00-11:30

Шевченківський

вул. Саксаганського, 100

№ 523

9:00-19:00

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]