Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Уперше в залах Національного музею українського народного декоративного мистецтва представлено виставку творів Марії Примаченко «Людям на радість» (+фото)

13 квітня 2023 року, 11:51

Уперше в залах Національного музею українського народного декоративного мистецтва представлено виставку творів Марії Примаченко «Людям на радість». Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Експозиція презентує 22 твори із однойменного циклу, які було представлено у 1966 році у Спілці художників України. І за які художниця була удостоєна звання лауреата Державної премії імені Т. Г. Шевченка (тепер – Національна премія України імені Тараса Шевченка).

У цих художніх роботах багатий внутрішній світ майстрині, її народна мудрість постають перед нами не тільки через сюжет та інновації композиційних рішень, а й через філософську насиченість та сонячно-яскраву палітру її творів, яка має велику силу емоційного впливу.

У творах Марії Примаченко закарбувалися жива стихія народного мистецтва, пісенний фольклор, легенди поліського краю. Створивши власний мистецький стиль, у межах якого нескінченні варіанти декоративних, орнаментальних, жанрових і пейзажних композицій із квітами, птахами та звірами, художниця формувала на папері потужне емоційне середовище, наповнювала його довершеною красою.

У колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва зберігається одна з найбільших частин творчого доробку Марії Примаченко – 650 творів 1935–1987 років.

Виставка триватиме до 31 травня.

Національний музей українського народного декоративного мистецтва працює з 10:00 до 17:00 у середу – неділю (понеділок, вівторок – вихідні) за адресою: вулиця Лаврська, 9.

Виставка творів Марії Примаченко «Людям на радість»

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]