Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

В Олександрівській клінічній лікарні провели унікальну операцію зі встановлення аортального клапана через стегнову артерію – Микола Поворозник

18 червня 2019 року, 17:39

В Олександрівській клінічній лікарні провели унікальну операцію зі встановлення аортального клапана через стегнову артерію. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Він розповів, що транскатетерну імплантацію аортального клапану (TAVI) зробили пацієнтці, яка мала медичні протипокази до заміни аортального клапану «відкритим» кардіохірургічним методом.

«Наразі у світі існують технології, що дозволяють рятувати людей, для яких ще вчора це було неможливим. І я з гордістю можу сьогодні говорити про те, що ці технології вже служать і на благо киян», – зауважив Микола Поворозник.

Він зазначив, що, зокрема, розвиток сучасних ендоваскулярпих малоінвазивних методів у лікуванні хворих на серцево-судинні та судинно-мозкові ураження у столиці став можливим завдяки сталому фінансуванню міської цільової програми «Здоров’я киян».

«Одним із розділів Програми є закупівля надсучасного обладнання та витратних матеріалів для відкритих кардіохірургічних та ендоваскулярних втручань для запобігання передчасної смерті мешканців міста Києва. Відсьогодні пацієнтам, які мають протипоказання до «відкритих» кардіохірургічних оперативних втручань, ендоваскулярна транскатетерна імплантація аортального клапану, ціна якого перевищує 900 тисяч гривень, вже може проводитися в умовах муніципальної клініки!» – наголосив перший заступник голови КМДА.

За його словами, сьогодні в Олександрівській клінічній лікарні проходять обстеження та передопераційна підготовку більш 10 пацієнтів, яким планується провести транскатетерну імплантацію аортального клапану (TAVI) до кінця поточного року.

Микола Поворозник нагадав, що з 1.10.17 в Олександрівській клінічній лікарні м. Києва запущено у цілодобовому режимі роботи відділення рентгенендоваскулярної хірургії. Протягом 2018 року у відділенні проліковано 2982 пацієнти. Проведено 1418 коронарографій, 401 імплантацію штучних водіїв ритму, 679 стентувань коронарних артерій, з них 465 в ургентному порядку.

За рахунок коштів, виділених із державного та місцевого бюджетів, протягом 2018 року киянам із гострим інфарктом міокарда було проведено 1402 безкоштовних стентувань. Найбільша кількість – в Олександрівській клінічній лікарні м. Києва – 465.

У 2018 році в Олександрівській клінічній лікарні завершено капітальний ремонт та придбано обладнання для відділення кардіохірургії та кардіореанімації. Усе це вже сьогодні забезпечує проведення в умовах Олександрівської клінічної лікарні всіх видів кардіохірургічних втручань, у тому числі відкритих (до 2019 року такі операції проводилися виключно в клініках Академії медичних наук України та Міністерства охорони здоров’я України). Крім того, в Олександрівській клінічній лікарні проведено капітальний ремонт приміщень відділення цереброваскулярної патології, нейрохірургії та відділення реанімації та інтенсивної терапії для неврологічних і нейрохірургічних хворих.

«За всіма цими лаконічними та «безособистими» на перший погляд даними – врятовані життя. Такі, як життя щойно прооперованої пані. Я бажаю їй якнайшвидше повернутися додому – у коло рідних та близьких. А мультидисциплінарній команді судинних хірургів, ендоваскулярних хірургів, кардіохірургів, які за підтримки колег із навчального Європейського центру зробили все можливе для її одужання, – щиро дякую!» – сказав Микола Поворозник.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]