Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

В. Прокопів: Київ активно застосовує європейські практики для децентралізації в столиці

03 липня 2017 року

В. Прокопів: Київ активно застосовує європейські практики для децентралізації в столиці

Україна рухається в напрямку децентралізації. Пріоритет влади — передати якомога більше повноважень на місця, відійти від централізованої моделі управління і забезпечити фінансову самодостатність регіонів. На цьому наголосив заступник міського голови — секретар Київради Володимир Прокопів під час круглого столу, присвяченому самоврядуванню у великих містах України та Європи. 

“Ми сьогодні обговорюємо питання децентралізації  повноважень з національного рівня на місцевий та їх імплементацію, а також нові моделі самоврядування з представниками Секретаріату Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи та Офісу Ради Європи в Україні. У питанні реформування системи місцевого самоврядування не потрібно вигадувати велосипед. Ми постійно аналізуємо інформацію про кращі зразки побудови місцевого самоврядування у європейських та українських містах. У такий спосіб — шляхом відбору оптимальної моделі — ми хочемо сформувати основу для децентралізації у Києві”, - зазначив Володимир Прокопів. 

При цьому європейські колеги констатують позитивні зрушення пов’язані з реформою децентралізації. Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг зауважив — децентралізація потребує позитивної політичної підтримки з боку усіх зацікавлених сторін, особливо органів місцевої влади. І гарантував підтримку Європи у розвитку належного самоврядування. 

“Наразі йде підготовка роботи Ради Європи на наступні періоди, а саме 2018-2021 рр. Ми плануємо продовжувати підтримувати Україну у таких сферах як ефективність судової системи, боротьба з корупцією, прозорість виборчих процесів та захист прав тимчасово переміщених осіб. Також, звичайно, серед пріоритетів нового плану дій залишається покращення демократичного управління в містах та селищах, що базується на Європейській хартії місцевого самоврядування. Ці питання є пріоритетними для Ради Європи ще на багато років”, - наголосив  Мортен Енберг. 

Окрім міжнародної підтримки, Київ потребує і сприяння власної країни — переконаний мер столиці Віталій Кличко. Зокрема, держава має на законодавчому рівні закріпити права та надати повноваження муніципалітетам вирішувати гострі проблеми міст. Йдеться про впорядкування паркування, можливість ефективно вирішувати проблему утилізації твердих побутових відходів, створення муніципальної поліції, інші питання. 

«Однією з найбільших проблем є визначення обсягу делегування муніципальній владі повноважень уряду. Сьогодні держава хаотично передає повноваження, наприклад, у сфері соціальних пільг і субсидій. Проблема полягає в тому, що право на отримання пільг визначено законами і його запроваджувала центральна влада. А фінансування таких пільг фактично переклала на місцеву владу. І ми вимушені відволікати значні ресурси з програм благоустрою, розвитку житлово-комунального господарства, будівництва доріг на фінансування загальнодержавних пільг», – сказав Віталій Кличко.

Учасники круглого столу обговорили як це питання вирішують великих європейських містах. Перш за все, влада на місцях має змінити підходи до бюджетного планування та регіонального розвитку, а також впроваджують інноваційні технології в міському управлінні — поділилась досвідом Президент Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Гудрун Мозлер-Торнстрьом. 

“На мою думку, обмін досвідом між обраними представниками країн-членів Ради Європи є одним з найкращих засобів підвищення знань щодо європейських принципів місцевого самоврядування, а особливо в ракурсі підвищення прозорості та підзвітності в органах місцевого самоврядування. Сьогоднішній круглий стіл – гарна можливість обговорити наші проблеми, обмінятися досвідом, навчитися одне в одного і надихатися успішними прикладами» - резюмувала Гудрун Мозлер-Торнстрьом. 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]