Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

В. Прокопів: Київ за прикладом Берліна впровадить інститут міського омбудсмена

07 квітня 2017 року

В. Прокопів: Київ за прикладом Берліна впровадить інститут міського омбудсмена 

Однією з найважливіших ознак правової держави та розвинутої демократії є реальне забезпечення конституційних прав і свобод людини та громадянина. Нині в Україні, зважаючи на агресію Росії та утиски українців в Криму та на Донбасі,  існує гостра проблема гарантування цих прав і свобод. Тому, переймаючи кращі європейські практики, міська влада запроваджуватиме інститут омбудсмена — анонсував заступник міського голови — секретар Київради Володимир Прокопів. Він зазначив, що омбудсмен буде здійснювати особистий прийом громадян, і вивчати на первинному рівні факти порушення антикорупційного законодавства для подальшої передачі справ до суду.

“На сьогодні єдиним омбудсменом в нашій державі є Уповноважений Верховної Ради України. І це потрібно виправляти, адже питання захисту прав людини спочатку має підійматися на місцевому рівні. Омбудсмен, перш за все, є адвокатом довіри, він працює безпосередньо з містянами. Переконаний, впровадження такої практики у столиці, допоможе краще налагодити комунікацію із міською громадою, підвищить довіру людей до міської влади та стане гарним інструментом у боротьбі із корупцією у Києві”, - наголосив Володимир Прокопів. 

За словами секретаря Київради, особливо цінним у цьому контексті буде досвід функціонування інституту юрисконсульта-адвоката довіри в Федеративній Республіці Німеччина. Аби краще ознайомитися із принципом роботи омбудсмена в Берліні, міська влада запросила місцевого адвоката довіри Крістофа Парча. 

“Крістоф Парч зазначив, що дуже зацікавлений і з радістю поділиться власним досвідом створення інституту омбудсмена. Зазначу, що в Берліні посаду адвоката довіри було запроваджено у 2011 році, і з того часу він повністю виправдав покладені на нього функції. І тепер у нас є дуже гарна нагода вивчити, аналізувати та узагальнити досвід ФРН, і випрацювати власну, оптимальну для Києва систему”, - наголосив Володимир Прокопів.

Презентувати німецьку модель функціонування інституту омбудсмена у Київраді Крістоф Парч має наприкінці травня. 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]