Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

В. Прокопів: Київрада має досягти відмінного індексу публічності місцевого самоврядування

19 грудня 2016 року

В. Прокопів: Київрада має досягти відмінного індексу публічності місцевого самоврядування

Столиця вже втретє посідає третє місце в загальноукраїнському рейтингу публічності. Цього року, маючи показник публічності 67% зі 100% можливих (у 2014 році цей показник становив 58%), муніципалітет Києва «знаходиться» у групі міст, рівень публічності яких класифікується як задовільний. Серед різних суб’єктів місцевого самоврядування, міський голова і виконавчі органи третій рік поспіль демонструють значно вищий рівень публічності, ніж депутатський корпус. Цю ситуацію потрібно кардинально міняти, і працювати над тим, аби Київрада  досягла відмінного індексу публічності місцевого самоврядування — наголошує заступник міського голови — секретар Київради Володимир Прокопів. Він зазначив, що Громадянська мережа “Опора”, яка проводила відповідні дослідження, розробила перелік рекомендацій, які варто втілювати міській раді, аби покращити показники публічності. 

ОПОРА

“Перш за все ми маємо якісно оновити і систематизувати інформацію про депутатів, зробити її максимально вичерпною та достовірною. Серед рекомендацій, які ми повинні втілити - врегулювати доступ громадян до кулуарів ради під час пленарних засідань, запровадити практику оприлюднення інформації про те, які громадські слухання були ініційовані депутатами і їх результати, врегулювати процедуру підзвітності депутатського корпусу перед  громадою, адже наразі лише близько 20% депутатів розмістили звіти про свою роботу на нашому офіційному сайті. Також маємо започаткувати звітування і постійних комісій перед радою та мешканцями”, - наголошує секретар Київради Володимир Прокопів.

Він зазначив, що дав відповідне доручення і Київрада уже працює над виконанням відповідних рекомендацій. За якість реалізації відповідатиме новостворене управління з питань децентралізації, розвитку місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків. 

Та попри ряд необхідних вдосконалень, Громадянська мережа “Опора” відзначає і ряд позитивних зрушень у роботі Київради та депутатського корпусу.

“Київрада — єдина з міських рад, де запроваджена електронна система для голосування "Рада-4", що унеможливлює кнопкодавство. Крім того, на офіційному сайті віднедавна почала працювати функція онлайн-трансляції засідань постійних комісій, також існує окремий відео-архів. У порівнянні з минулим роком, депутати почали ініціювати значно більше громадських обговорень, з’явилася позитивна практика звітування окремих фракцій Київради на відкритих зустрічах із громадою”, - зазначає координатор вимірювання Індексу публічності у місті Києві Андрій Савчук.

ОПОРА

Також громадські активісти вітають прийняття нового якісного регламенту роботи Київради, вдосконалення механізму розгляду та виконання електронних петицій і місцевих ініціатив, запровадження бюджету участі та плани перетворення першого поверху мерії на публічний простір.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]