Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

В Україні вперше проводиться широкомасштабне дослідження STEPS для оцінки ризиків розвитку неінфекційних захворювань

26 червня 2019 року, 13:10

В Україні стартувало широкомасштабне загальнонаціональне дослідження поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань STEPS. Про це повідомили у Державній установі «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я».

Неінфекційні захворювання (НІЗ) – це хворобливі стани, які не передаються від людини до людини, тривало перебігають і повільно прогресують, а також погіршують психоемоційне і фізичне здоров’я. НІЗ є результатом поєднаного впливу генетичних, фізіологічних, екологічних і поведінкових чинників. Неінфекційні захворювання, які часто називають хронічними захворюваннями (НІЗ), є провідною причиною смертності у всьому світі. В Україні неінфекційні захворювання складають 91% від загального числа смертей. Серед провідних НІЗ основними причинами смерті є серцево-судинні захворювання, рак, діабет і хронічні захворювання легенів.

Як інформують у Державній установі «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я», дослідження STEPS дозволяє оцінити загальний стан здоров’я учасників за декількома показниками та визначити, які несприятливі фактори впливають на здоров’я. У всьому світі понад 130 країн хоча б один раз брали участь в дослідженні STEPS. У деяких країнах дослідження STEPS проводилося неодноразово, в Україні проводиться вперше.

Дослідження STEPS в Україні проводиться в рамках реалізації Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку до 2030 року. План розроблений Міністерством охорони здоров’я України з експертною підтримкою Всесвітньої організації охорони здоров’я та затверджений Урядом України 26 липня 2018 року.

Реалізація національного Плану передбачає досягнення наступних цілей до 2030 року: на третину зменшити передчасну смертність від неінфекційних захворювань; зупинити зростання захворюваності на ожиріння і діабет, знизити смертність від ДТП тощо. Але ефективність програм держави з досягнення зазначених цілей може бути знижена за рахунок поширеності факторів ризику розвитку НІЗ. Для розробки ефективних методів зниження впливу факторів ризику, необхідна об’єктивна картина їх поширеності. Саме з цією метою проводиться дослідження STEPS.

Дослідження STEPS організовує Міністерство охорони здоров’я України і Всесвітня організація охорони здоров’я в рамках спільного проекту МОЗ України та Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Дослідження проводять Центр громадського здоров’я МОЗ України та Громадська організація «Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка».

Вивчення поширеності основних поведінкових і біологічних факторів ризику НІЗ серед дорослого населення проходить з використанням поетапного підходу ВООЗ до епіднагляду за неінфекційними хворобами (STEPS).

Зокрема, дослідження складається з трьох кроків: анкетування, фізичні вимірювання та біохімічні аналізи. Кожен рівень поділяється на основні, розширені та додаткові модулі, які можуть бути використані у дослідженні в залежності від умов і потреб різних країн.

Дослідження STEPS проводиться у всіх областях України. Вибірка дослідження включає доросле населення України (міське і сільське) із загальною кількістю потенційних учасників – 7 700 осіб. Учасники дослідження (респонденти) обираються випадковим чином. Участь у дослідженні є добровільною. Інформація, яку надають респонденти, є повністю конфіденційною та буде використана лише з дослідницькою метою. До проведення дослідження залучені професійні інтерв’юери, які пройшли спеціальне навчання.

Як наголошують у Державній установі «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я», обстеження проводитиметься тільки після отримання інформованої згоди учасника. Щоб виключити можливість візитів до громадян будь-яких шахраїв, інтерв’юери будуть мати при собі спеціальні посвідчення.

Збір даних в рамках дослідження STEPS проводиться з червня 2019 року, а результати дослідження очікуються у грудні 2019 року.

Детальну інформацію про дослідження можна знайти на офіційних сайтах:

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]