Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Валентин Мондриївський: Гостинний двір потребує термінових протиаварійних робіт

22 лютого 2021 року, 17:31

Гостинний двір, який на сьогодні перебуває в державній власності, знаходиться в аварійному стані. Затягувати із його відновленням більше не можна – об’єкт потребує проведення термінових протиаварійних робіт. Про це розповів в. о. першого заступника голови КМДА Валентин Мондриївський.

«Шостий апеляційний адміністративний суд своєю постановою від 28 січня 2021 року залишив без задоволення апеляційну скаргу Фонду державного майна України та таким чином підтвердив його зобов’язання укласти охоронний договір на Гостинний двір і провести протиаварійні роботи на пам’ятці. Ми не можемо більше відтерміновувати відновлення Гостиного двору! Нескінченні суди мають нарешті завершитись, адже у тому вигляді, у якому об’єкт є сьогодні, його залишати не можна! Кияни вже занадто довго чекають на цей громадський простір», – наголосив Валентин Мондриївський.

Він додав, що колегія суддів зазначила, що на момент винесення припису юридичну відповідальність за належне утримання та збереження будівлі-пам’ятки архітектури «Гостинний двір» із моменту державної реєстрації несе виключно власник – держава в особі Фонду державного майна України.

«Керівництво столиці неодноразово заявляло про готовність прийняти будівлю на баланс та привести її в належний стан. А поки Гостинний двір руйнується, перебуваючи в державній власності, Міністерство культури продовжує блокувати передачу пам’ятки до комунальної власності», – прокоментував Валентин Мондриївський.

Директор Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк нагадав, що Фонд держмайна отримав від Департаменту припис щодо укладання охоронного договору на Гостинний двір ще в січні 2020 року. Терміни його виконання – десять днів із моменту отримання, проте до сьогодні вимоги припису Фондом не виконані. Судами ж першої та апеляційної інстанції відмовлено в зупиненні дії припису на період розгляду цієї справи.

«Окрім того, 19 березня минулого року після того, як Фонд держмайна проігнорував вимоги припису, Департамент склав постанову про накладання фінансових санкцій. Проте Фонд вирішив оскаржити і припис, і постанову, свідомо залишаючи будівлю Гостинного двору і далі в незадовільному стані», – додав Олександр Никоряк.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]