Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Валентин Мондриївський: «Школи мають оприлюднювати звіти про використання всіх отриманих коштів»

25 січня 2019 року, 14:08

Будь-які «обов’язкові» збори коштів на потреби закладів освіти є незаконними. Окрім того, всі комунальні заклади освіти Києва мають оприлюднювати інформацію про надходження та використання всіх отриманих коштів на своїх веб-сайтах. Про це сказав заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Заступник голови КМДА наголосив, що згідно із Законом «Про освіту» всі заклади освіти мають формувати відкриті та загальнодоступні ресурси з інформацією про свою діяльність, у тому числі фінансову, та оприлюднювати таку інформацію.

«Знову я отримую інформацію про те, що батьків примушують здавати кошти на будь-які потреби школи. Я вкотре хочу наголосити – це незаконно! Місто виділяє достатнє фінансування, аби школи утримували свої приміщення. Більше того, всі школи мають звітувати про використання цих коштів на своїх офіційних сайтах, або надавати інформацію до місцевих підрозділів освіти. Окрім того, ця інформація оприлюднюється на офіційному порталі «Освітня карта Києва» – https://osvita-map.monitoring.in.ua/school/. У розділі «фінансове забезпечення» можна подивитися, на що витрачає кошти конкретна школа. Завжди є витрати на побутовий дріб’язок – швабри, миючі засоби. Той, хто вимагатиме гроші в батьків має пам’ятати про відповідальність», – сказав Валентин Мондриївський.

Заступник голови КМДА сказав, що заклади освіти можуть фінансуватись винятково в рамках чинного законодавства. І навіть якщо вони отримують благодійні кошти, передбачені законом «Про освіту», вони мають оприлюднювати на своїх сайтах інформацію про їх надходження та використання.

«Батьки тільки за власним бажанням, добровільно можуть брати участь у тих чи інших витратах, наприклад, організувати для дітей спільну поїздку – це їхня справа, і вони вільно й самостійно можуть прийняти відповідні рішення. Якщо батьки захочуть, вони зареєструють фонд, виберуть розпорядника коштів серед самих себе ж, і цей фонд буде існувати поза контролем адміністрації школи. Також батьки мають право перераховувати кошти безпосередньо на особистий казначейський рахунок, але вони мають контролювати їхнє використання. Наприклад,  навіть прийти і подивитися, що було зроблено їхнім коштом. Я наголошую, що будь-які інші спроби фінансування, не передбачені законодавством, – незаконні! І батьки також мають це розуміти і не заохочувати педагогів до вчинення злочину!» – додав Валентин Мондриївський.

У разі ж, якщо батьки зафіксували порушення наказу Департаменту освіти КМДА та Закону України «Про освіту» щодо використання коштів, вони повинні звертатися до районних управлінь освіти, аби Департамент вживав необхідних заходів.

Також можна оперативно звернутися телефоном в управління боротьби з економічною злочинністю: 222-68-12, 521-66-28, 521-66-29, 521-66-31. Саме вони розслідують такі порушення.

Нагадаємо, ще у жовтні 2017 року Департамент освіти і науки КМДА випустив наказ «Про прозорість та відкритість діяльності закладів освіти».

Окрім того, у вересні 2017 набув чинності закон «Про освіту», яким регламентується прозорість та інформаційна відкритість закладу освіти, у тому числі про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їхньої вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]