Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Валентина Гінзбург: «Головне, що має зробити людина, яку вкусила змія, – якнайшвидше звернутися до лікаря»

05 серпня 2020 року, 12:26

Головне, що має зробити людина, яку вкусила змія – якнайшвидше звернутися до лікаря. Лише фахівець зможе провести ефективну обробку рани, визначитися з лікуванням та профілактикою можливих небезпечних наслідків. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

За її словами зазвичай таких звернень серед киян більшає саме у теплу пору року. І хоча зазвичай за сезон в столиці випадки, на щастя, поодинокі, необхідно пам’ятати, що укус змії може бути небезпечним, та розуміти, що робити за таких обставин.

«Укус змії робить небезпечним для здоров’я та навіть життя потрапляння до рани зміїної отрути. Вона починає діяти досить швидко і вже за деякий час у постраждалого з’являються характерні симптоми», – розповіла Валентина Гінзбург.

Серед основних проявів фахівці відзначають наступні. В ураженій ділянці тіла з’являється неспецифічний біль, відчуття печії, почервоніння та оніміння шкіри, набряк м’яких тканин. Ці ознаки швидко поширюються на всю ділянку тіла, координація порушується, виникає слабкість у м’язах гортані, оніміння язика. Постраждалий відчуває сонливість, підвищення температури тіла до 38-39°С. На наступному етапі шкіра в ділянці рани набуває червонувато-синюшного забарвлення, з’являється головокружіння, нудота, блювання, слабкість і частий пульс, знижується артеріальний тиск, настає втрата свідомості, виникає загроза паралічу дихальних м’язів. Також токсин спричиняє гостру ниркову недостатність, ураження клітин серцевого м’яза та печінки.

 «Ось чому так важливо одразу звернутися до лікаря. А до цього можна надати першу домедичну допомогу», – зазначила Валентина Гінзбург.

Так, до огляду лікаря необхідно спробувати максимально запобігти поширенню токсину організмом. Для цього, по-перше, необхідно максимально видалити отруту з рани.

Відсмоктування отрути фахівці радять проводити за допомогою медичної банки. Якщо такої немає – використовують звичайну склянку. Для цього у посуд уводять запалений фітіль, швидко обводять ним порожнину склянки і негайно прикріплюють до ранки. Якщо процедура виконана правильно, тканина тіла втягується у порожнину банки.

Висмоктувати отруту ротом небезпечно у разі наявності патологічних змін (карієс зубів, тріщини язика та губ, їх пошкодження тощо).

Далі необхідно забезпечити постраждалому максимальний спокій. Його треба всадити чи вкласти, максимально знерухомити уражену частину тіла, бо будь-які рухи прискорюють розповсюдження отрути організмом.

Слід пам’ятати, що в жодному разі не можна припалювати ранку, надрізати чи вирізати уражену ділянку шкіри, робити інші маніпуляції.

«Фахівці стверджують, що змія не нападає на людину першою. Її укус – акт самозахисту. Тож кращою профілактикою таких неприємностей є уважність. Проявляйте її коли знаходитися на природі. Намагайтеся випадково «не потурбувати» змію, наступивши на неї чи зачепивши палкою, і майже гарантовано ваш відпочинок не перетвориться на порятунок життя», – підсумувала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]