Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Валентина Гінзбург: У столиці зростає рівень захворюваності на грип та ГРВІ, особливо серед дітей

29 січня 2024 року, 15:51

У столиці зростає рівень захворюваності на грип та ГРВІ. За 4-й тиждень січня у Києві зареєстровано 17 666 хворих на грип та ГРВІ, зокрема COVID-19. А захворюваність серед дітей порівняно з попереднім тижнем зросла на понад 50%. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

За її інформацією, серед випадків захворювання є і досить складні – такі, що потребують лікування в умовах стаціонару.

«Одразу хочу особливу увагу закцентувати на дітях. Окрім того, що це одна з найуразливіших груп, саме діти «приносять» небезпечні віруси додому, заражаючи дорослих та сприяючи загальному розповсюдженню захворюваності», – зазначила директорка Департаменту та пояснила механізм, за яким це зазвичай відбувається.

«Діти не можуть самостійно оцінити свій стан, вирішити, коли необхідно залишитися вдома та розпочати лікування, самі звернутися до лікаря. До того ж діти не контролюють ситуацію так, як роблять це свідомі дорослі. Дитина не вдягне в садочку маску, побачивши, що біля неї кашляє інший, не зберігатиме соціальну дистанцію, не побачить необхідності вимити руки кожного разу, коли погралася спільними іграшками. То й маємо ситуацію, коли дитина майже миттєво заражається від хворого одногрупника або однокласника, і мимоволі того ж дня «ділиться» хворобою зі всіма членами родини», – сказала Валентина Гінзбург.

Вихід із ситуації, на її переконання, дуже простий. Дитину будь-якого віку при найменших проявах ГРВІ слід: по-перше – залишити вдома, а по-друге – показати лікарю для визначення діагнозу та лікування.

Валентина Гінзбург наголосила, що кожен дорослий одразу розуміє, коли його дитина занедужала. Але далеко не всі реагують на це як слід. Для багатьох нежить або млявість малюка не є приводом для звернення до лікаря.

«Нежить та млявість – це вже симптоми захворювання. Не завжди вірусна або інфекційна хвороба одразу починається з високої температури. Тож безтурботність дорослого може перетворитися на тяжкий перебіг захворювання в дитини та ще й на десятки заражених нею навкруги», – зауважила директорка Департаменту.

За її словами, це стосується й дорослих. Захворіли – залишайтеся вдома. Адже навіть, якщо ваш організм добре порається з недугою, можна заразити людину зі слабшим імунітетом, для якої хвороба стане важким випробуванням.

Також слід пам’ятати, що тільки фахівець може оцінити тяжкість стану і рекомендувати адекватне лікування, попередньо встановивши правильний діагноз.

Валентина Гінзбург розповіла, що для точної діагностики столиця за програмою «Громадське здоров’я» закупила для комунальних медзакладів сучасні швидкі тести, що здатні одночасно виявити одразу три захворювання: COVID, грип А та грип Б. У разі необхідності лікар може провести дослідження.

«Дуже важливим це є і для стаціонарних закладів. Наявність таких високочутливих тестів убезпечує наші лікарні від спалахів хвороби. Адже людина, яка потрапила з будь-якою іншою проблемою, може виявитися хворою на грип або коронавірус та заразити і без того важких пацієнтів. Завдяки швидким тестам, при найменших ознаках ГРВІ хворого оперативно обстежать та, в разі необхідності, ізолюють для подальшого лікування», – повідомила Валентина Гінзбург.

Вона також нагадала киянам основні правила особистої епідемічної безпеки.

«Саме час пригадати про прості речі, що ефективно захищають. Так, маска не буде зайвою, якщо плануєте відвідати місця великого скупчення людей. Особливо, коли йдеться про закриті приміщення. Також раджу пам’ятати про гігієну рук: мити їх із милом і використовувати дезінфектанти. Регулярно провітрюйте приміщення та робіть вологе прибирання. За можливості ізолюйте близького, який хворіє вдома, до окремої кімнати, а під час спілкування з ним дотримуйтесь маскового режиму. І не забувайте про власну відповідальність щодо здоров’я перед самими собою, а особливо – перед своїми дітьми. Будьте свідомими, щоб бути здоровими», – підсумувала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]