Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Величезна надія у справі первинної діагностики аутизму покладається на батьків – Валентина Гінзбург

02 квітня 2018 року, 18:01

Величезна надія у справі первинної діагностики аутизму покладається на батьків. Саме вони першими можуть помітити відповідні симптоми у свого малюка. На цьому в День поширення інформації про аутизм наголосила директор Департаменту охорони здоров’я м. Києва Валентина Гінзбург.

За її словами, аутизм – один із найпоширеніших видів розладів психічного розвитку у дітей, який характеризується порушеннями у сферах соціального розвитку дитини, розвитку мови, здатності спілкуватися та стереотипною, обмеженою поведінкою.

Поширеність аутизму в світі швидко зростає. У Києві захворюваність на аутизм за останні 8 років зросла в 4,5 рази. Сьогодні в столиці мешкає понад тисячі осіб із розладами спектру аутизму.

«Аутизм впливає на кожну людину по-різному. Тож і симптоми має різні. Підступність аутизму в тому, що помітити його при звичайному короткостроковому огляді навіть дуже досвідченому лікареві первинної ланки не завжди легко. Ці прояви не такі категоричні і не так впадають в око як, наприклад, підвищена температура, кашель чи висипка. Тому величезна надія у справі первинної діагностики аутизму саме на батьків та родину», – розповіла Валентина Гінзбург.

Вона перелічила кілька проявів, які мають викликати у батьків дитини насторогу до 18-місячного віку дитини.

Серед них: відсутність реакції на оточуючих, навіть на маму з татом; опір обіймам, проявам батьківської ласки; відсутність інтересу до ігор на взаємодію; висока чутливість до звуків, шуму, текстури предметів, нових вражень, усього незнайомого. Такі малюки можуть проявляти схильність до самоушкодження та аутоагресії: дряпає себе, б’є тощо. Також близьких має насторожити дивакувата поведінка дитини (нав’язливі монотонні рухи, розмахування, обертання, кружляння, самозагойдування).

Часто аутизм можна запідозрити при відсутності вказівного жесту в малюка, та коли головний інструмент для отримання бажаного – «ведення руки» – використання руки мами чи тата для вказування на необхідне.

«Якщо ви спостерігаєте у своєї дитини щось схоже на описане, це нагода звернутися до педіатра, або сімейного лікаря розповісти про особливості поведінки малюка та обов’язково дослухатися, якщо лікар порадить консультацію вузького фахівця», – наголосила Валентина Гінзбург.

Вона додала, що всім батькам маленьких дітей необхідно знати: якщо аутизм діагностується у віці до трьох років, спеціальні терапевтичні програми, побудовані на принципах поведінкової терапії, дозволяють більше ніж половину дітей успішно інтегрувати в загальноосвітні навчальні заклади.

«Саме від нас, дорослих, від нашої любові та турботи, а також пильності залежіть майбутнє наших дітей. Закликаю пам’ятати про це та частіше спілкуватися з фахівцями. На будь-яке питання щодо здоров’я вашої дитини ви маєте отримати вичерпну відповідь. Саме на це ми орієнтуємо лікарів, і саме на це мають бути зорієнтовані всі батьки», – підсумувала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]