Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «АМУ закликала парламент не схвалювати законопроекти, через які місцеві бюджети не доотримають 76 млрд гривень»

13 травня 2020 року, 19:25

Правління Асоціації міст України звернулося до голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, керівників депутатських фракцій і груп та всіх народних депутатів не допустити схвалення законопроектів, що розбалансують бюджети місцевого самоврядування. Так, мова йде про можливе недоотримання місцевими бюджетами 76 млрд гривень. Відповідне звернення сьогодні схвалило Правління АМУ. Засідання відбулося в режимі відеоконференції.

«У Верховній Раді України в 2020 році значно почастішали законодавчі ініціативи щодо зменшення ставок загальнодержавних податків, що зараховуються до бюджетів місцевого самоврядування; місцевих податків та зборів; встановлення пільг зі сплати цих податків та зборів; збільшення видатків з місцевих бюджетів. Законопроекти народних депутатів не містять фінансово-економічних обґрунтувань, балансування доходів та видатків як державного, так і місцевих бюджетів. Та не передбачають компенсацій місцевим бюджетам, чим порушують норми статті 142 Конституції України, статті 103 Бюджетного кодексу України», – підкреслив голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко.

В Асоціації переконані, що такі законодавчі ініціативи призведуть до зменшення доходів бюджетів місцевого самоврядування щонайменше на 76 млрд гривень, а це – четверта частина доходів територіальних громад. В той же час органи місцевого самоврядування залишаються відповідальними за реалізацію прав громадян на освіту, охорону здоров’я, соціальну допомогу та інші, забезпечення систем життєдіяльності населених пунктів, здійснення благоустрою.

«Пільги зі сплати місцевих податків і зборів вже встановлені законами України №533-IX та №540-IX, призведуть до втрат бюджетів місцевого самоврядування щонайменше 13 млрд грн, а скорочення економічної активності суб’єктів господарювання, спричинене карантинними заходами, ще до 27 млрд грн. При цьому територіальні громади за перші 53 дні карантину профінансували заходів на протидію COVID-19 на 2 млрд грн», – йдеться в зверненні АМУ.

Відтак, Правління Асоціації міст України звертається до парламента зупинити законодавчі ініціативи, спрямовані на зменшення доходів громад та розбалансування Державного бюджету та бюджетів територіальних громад.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]