Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «Головне сьогодні – це реальні перетворення та реформи в кожному місті та містечку країни»

23 січня 2016 року, 15:18

Головне завдання місцевої влади – це реальні перетворення та реформи в кожному місті та містечку країни заради комфорту і гідного життя мешканців. І ми робимо все, щоб Київ був прикладом таких перетворень. Про це мер Києва Віталій Кличко заявив після обрання головою Асоціації міст України на Конференції представників органів місцевого самоврядування.

«Я вдячний вам за довіру. Як мер Києва, як ваш колега, я добре знаю всі ті проблеми, з якими стикається місцеве самоврядування. Асоціація багато робить, але ще більше повинна зробити для реального впровадження реформи місцевого самоврядування і децентралізації влади. Головне завдання для нас – це реальні перетворення та реформи в кожному місті та містечку заради комфорту і гідного життя мешканців», – наголосив Віталій Кличко, звертаючись до учасників Конференції.

Він додав, що Київ як столиця формує сьогодні стандарти прозорості та ефективності влади в Україні. «Робимо це ми з використанням сучасних технологій – першими в Україні запровадили технологічну систему управління Smart City. Це відкритий бюджет, електронні закупівлі, оплата рахунків в електронному вигляді, Wi-Fi та безготівковий розрахунок у метро. Ми також першими в країні запустили портал електронних петицій, який користується великою популярністю у киян», –підкреслив міський голова.

Однак, як зазначив мер Києва, для ефективного розвитку міст податки і збори повинні залишатися у бюджетах місцевих громад. «Тільки у столиці забирають 60 відсотків податку на доходи фізичних осіб. А це для нас чималі кошти, які б могли суттєво допомогти в розвитку міста. Місцева влада – і я відстоюю це давно – повинна мати право штрафувати за паркування у невідведених місцях і використовувати ці кошти на розвиток міста. Відповідний законопроект, на якому ми наполягаємо, парламент досі не ухвалив, хоча ми вже кілька місяців б’ємося за це», – підкреслив Віталій Кличко.

Крім того, зауважив мер столиці, для усіх міст країни сьогодні надзвичайно важлива співпраця з міжнародними експертами та фахівцями – і у впровадженні сучасних технологій, і в побудові моделі міського менеджменту, і в розвитку інфраструктури. «Україна сьогодні приваблива для інвестицій. Головне, щоб інвестори бачили, що у нас відбуваються зміни, і що ми працюємо прозоро і чесно. Київ, наприклад, менш ніж за два роки залучив 1,7 мільярда гривень інвестицій. Також разом зі Світовим банком ми розробили нову транспортну систему міста. Я впевнений: залучати наших партнерів було б корисно й іншим містам. Обіцяю допомогти вам у цьому», – звернувся Віталій Кличко до мерів українських міст.

З іншого боку, він висловив переконання, що інвестори не прийдуть в Україну, а люди не побачать реальних змін, якщо не викорінити корупцію. «Так, ми її ще не побороли, але бій триває. Перекривши корупційні схеми, які будувалися десятиліттями, ми минулого року збільшили надходження до міського бюджету на 30 відсотків.  І це тільки початок. І нам треба працювати далі, щоб зробити наші міста комфортними для мешканців і привабливими для інвесторів. Щоб зробити реальною децентралізацію, про яку сьогодні так багато говорять», – наголосив Віталій Кличко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]