Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко на цифрах показав, як столиця допомагає українським захисникам (+інфографіки)

21 липня 2023 року, 10:07

Мер Києва Віталій Кличко висловився щодо дискусії про нібито недостатню допомогу міст українським захисникам. Та оприлюднив цифри допомоги столиці військовим підрозділам. Допис Віталій Кличко оприлюднив у своїх соцмережах.

«Багато сьогодні несеться інформації про те, що міста, нібито, не допомагають чи недостатньо допомагають українським захисникам. Перш, ніж підхоплювати маніпулятивні вкиди, радив би вдумливо розібратися. Бо за високими словами насправді може йтися про намагання центральної влади втрутитися в бюджети міст і селищ. Щоб за їхній рахунок залатати діри і прорахунки Держбюджету та бюджетів міністерств і відомств. І робиться все це на хайпі, пересмикуванням і за подвійними стандартами», – зазначив Віталій Кличко.

Мер столиці нагадав, що за законом напряму Збройним силам кошти з місцевих бюджетів перераховувати не можна. Місцева влада може виділяти кошти на фінансування потреб військових підрозділів, зареєстрованих у територіальній громаді, про бюджет якої йдеться. За зверненням щодо потреб цих підрозділів.

«Минулого року на фінансування сил безпеки та оборони Києва ми виділили з бюджету міста майже 850 мільйонів гривень. За 6 місяців цього року – понад 380 мільйонів. Тобто, загалом – понад 1,2 мільярда. І продовжуємо виділяти кошти. Ці гроші йдуть, зокрема, на військову форму, бронежилети та каски. На закупівлю дронів, радіостанцій, ремонт військової техніки, транспорт. Також ми передаємо бійцям на передову допомогу, яку залучаємо самі – від міжнародних партнерів. Зокрема – автомобілі, дрони, системи Starlink, генератори, аптечки», – наголосив Віталій Кличко.

Він зазначив, що окрім цього, КП «Інформатика», для потреб військових та безпеки, встановило минулого року в місті і на об’єктах 395 камер відеоспостереження на суму понад 24 мільйони гривень. Цього року планують встановити ще 448 камер.

Також на забезпечення потреб військових частин, що входять до повітряного командування «Центр», столиця виділила 3,8 мільйона гривень для придбання систем конференц-зв’язку. А за кошти, залучені від благодійних організацій та донорів, – понад 2 мільйони гривень – придбали й передали серверне, мережеве та проєкторне обладнання, засоби зв’язку.

Залучило місто в якості допомоги від міжнародних партнерів та передало, зокрема: 49 спецавто для ДСНС. 47 із них працюють у Києві, 2 – передали в Харків. 95 авто спрямували Прикордонній службі (з них 85 мікроавтобусів). Також прикордонникам передали 2 тисячі бронежилетів. 5 вантажних авто підвищеної прохідності передали полку «Азов». А командуванню Сухопутних військ у перші місяці широкомасштабного вторгнення – 7 тисяч бронежилетів 4-5 класу захисту та 5 тисяч касок.

«Тому не можна говорити, що столиця не допомагає. До речі, це в умовах, коли Київ – єдине з міст віддає до Держбюджету 60 відсотків ПДФО, сплаченого киянами (інші міста віддають 40 відсотків). Щодо, нібито, немотивованих витрат на ремонт доріг. Із нинішнім населенням Києва (приблизно 3,6 млн), великим трафіком, місто не може не підтримувати інфраструктуру в належному стані. Інакше за рік-два вона потребуватиме значно більших коштів на оновлення. А бруківку, ще раз зазначу, перекладають на вулицях, де понад 50 років не було ремонтів! І до цього, аби мінімізувати витрати, не залучають підрядників. Працівники ШЕУ знімають стару бруківку, калібрують її і вкладають знову. Основні витрати – на пісок і цемент», – підкреслив Кличко.

Він зауважив, що місто підтримує в належному стані й парки та сквери. Відновлює пошкоджені атаками ворога житлові будинки та міські об’єкти. Ремонтує та оснащує відділення лікарень.

«Столиця – це велике господарство, живий організм, всі органи якого треба забезпечувати, так би мовити, кров’ю. Щоб вони не приходили в занепад і не відмирали. І ми робимо все, що в наших силах. У складних умовах», – наголосив Віталій Кличко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]