Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко показав Президенту Швейцарської Конфедерації, як Київ втілює проекти з енергоефективності (+фото)

22 липня 2020 року, 17:13

Київ є лідером у впровадженні програм та проектів із енергоефективності. Завдяки цим програмам мешканці столичних будинків зменшують обсяги використання енергоресурсів у 2-3 рази та поліпшують технічний стан і комфорт своїх будинків.

Так, наприклад, міською програмою співфінанасування «70/30» вже скористалися мешканці 600 будинків Києва. Про це мер Києва Віталій Кличко заявив під час презентації втіленого проекту повної термосанації багатоповерхового будинку на вулиці Братиславській у Деснянському районі столиці.

Із досвідом Києва в реалізації енергоефективних проектів ознайомилися Президент Швейцарської Конфедерації Симонетта Соммаруга та Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

«Цей будинок – учасник міської програми співфінанасування «70/30». Це – програма енергоефективних проектів, де 70% робіт оплачує місто. А 30% – мешканці. Також мешканці цього будинку беруть участь і в інших міських програмах. Як результат, у будинку встановили індивідуальний тепловий пункт та утеплили фасад, відремонтували мережі опалення та гарячої води, мережі холодного водопостачання, електрощитову. Допомога міста у здійсненні робіт склала 1,8 млн грн», – підкреслив Віталій Кличко.

Він зазначив, що масштабні програми реновації будинків на умовах співфінансування у столиці втілюють уже кілька років.

«Програмою співфінансування проектів «70/30» вже скористалися мешканці 600 столичних будинків. І про довіру до міської ініціативи свідчить те, що самі мешканці інвестували понад 253 млн грн у термомодернізацію своїх помешкань. Місто, зі свого боку, надало допомогу в розмірі 516 млн грн. За ці кошти в будинках встановлюють індивідуальні теплові пункти, міняють вікна та двері, ремонтують покрівлю й утеплюють фасади, встановлюють нове економічне LED-освітлення. І економія для мешканців суттєва. Вкладені людьми кошти повертаються за один-два опалювальних сезони», – наголосив Віталій Кличко.

За словами Президента Швейцарської Конфедерації Симонетти Соммаругі, у Швейцарії також існує проблема енерговтрат у старих будинках. Тому їй цікаво ознайомитися з досвідом української столиці у впровадженні проектів із енергоефективності.

«Для нас головне – зменшити витрати населення. І зменшити частку шкідливих викидів у процесі виробництва енергоресурсів. Тому ми приділяємо багато уваги термосанації старих будинків. Дуже приємно, що в Києві така програма вдало працює», – заявила Президент Швейцарської Конфедерації.

Цього року Київ планує втілити більше сотні проектів із енергоефективності. На це в бюджеті міста передбачили понад 100 млн грн. Також столиця продовжує здійснювати комплексну термосанацію шкіл і дитячих садків. За останні роки здійснили повну термомодернізацію 28 закладів. Ще у 200-х закладах виконані окремі роботи: ремонт теплопунктів, заміна освітлення, утеплення стін.

Віталій Кличко також нагадав, що Київ – перший в Україні за обсягами відшкодування «теплих кредитів» у рамках урядової програми. На сьогодні майже 200 столичних ОСББ та ЖБК скористалися теплими кредитами для здійснення енергоефективних заходів. Місто відшкодувало мешканцям понад 37 млн грн. 

«Енергоефективність – це безперечний тренд розвитку міст. І, я переконаний, що завдяки підтримці міжнародних партнерів Київ його буде розвивати, розширювати масштаби проектів», – зазначив Віталій Кличко.

Презентація втіленого проекту повної термосанації багатоповерхового будинку на вулиці Братиславській у Деснянському районі

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]