Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко виступив у Лейпцигу з промовою про демократію

09 жовтня 2021 року, 20:50

Мер Києва Віталій Кличко виступив у Лейпцигу з промовою про демократію на заході з нагоди річниці початку мирної революції 1989 року в НДР.

Він підкреслив, що Україна та Східна Німеччина (колишня НДР) мають спільний історичний досвід як країни, що впродовж багатьох років перебували під тоталітарним режимом. І обидві держави пережили політичні потрясіння та вибороли своє право на свободу й демократію.

«Ми, українці, ніколи не полишали прагнення жити у своїй, незалежній, справді демократичній і вільній державі. За реалізацію цього ідеалу віддали життя мільйони моїх співвітчизників – жертви політичних репресій, голодоморів та війн. Українських патріотів катували в тюрмах, морили голодом, розстрілювали… Мій народ заплатив високу ціну за незалежність своєї держави. За право будувати в ній демократію. Будувати країну, в якій ми мріємо жити, – сказав Віталій Кличко. – Ви знаєте: я – колишній боксер. І присвятив спорту більшу частину свого життя. І я можу сказати, що бокс та демократію об’єднує одна найважливіша річ – без бою, ран і розчарувань, без боротьби не буває справжньої перемоги! Щоб перемогти, треба наполегливо йти до мети, багато працювати, ніколи не здаватися та вірити у себе. Вірити в свою країну! Ми всі розуміємо, що за демократію треба боротися. А побудувавши її, образно кажучи, – щодня підтримувати фундамент і доглядати кожен камінчик», – наголосив мер Києва.

Він зазначив, що Революція Гідності, агресія Росії та окупація нею значної території України змусили українців зрозуміти, що за свободу треба боротися – завжди і безкомпромісно.

«Хочу підкреслити, що йдеться не тільки про військову агресію й окупацію значної частини території України. Йдеться про причини цього. – В протиборстві зійшлися дві полярних ідеології – демократична і авторитарна. Україну намагаються зламати і підкорити. Загнати в імперію, яку хоче створити Росія. Але. Революція Гідності продемонструвала цивілізаційний вибір українського народу. Це - європейська модель, заснована на демократичних цінностях. За цей вибір, за ідеали загинули 100 Героїв Небесної сотні. За нього віддають сьогодні життя наші патріоти на Сході України», – підкреслив Віталій Кличко.

Він зазначив, що Україна, її суспільство, кожен громадянин долають сьогодні виклики на шляху до справжньої демократії. І від стабільності в украінській державі залежить і стабільність всієї Європи. «Не треба про це забувати. Європейська спільнота зацікавлена в тому, щоб Україна успішно просувалась в напрямку зрілої та ефективної демократії», – сказав Віталій Кличко.

Мер Києва наголосив, що в Україні добре розуміють, що неможливо побудувати розвинену європейську державу без системних структурних реформ. Відповідно, це накладає додаткову відповідальність на кожного українця. Адже майбутнє України залежить від свідомості, від зусиль кожного громадянина.

Віталій Кличко також акцентував на важливості розвитку первинної демократії, місцевого самоврядування. «Я впевнений, що без розвитку місцевого самоврядування, розширення повноважень, сфери компетенції місцевих органів влади неможливий демократичний розвиток країни в цілому. Політична конкуренція, вільне змагання ідей і думок є складовими демократії», – підкреслив мер Києва.

Він подякував європейським партнерам за допомогу і підтримку європейського вибору України. «Ми розуміємо, що ніхто, крім нас самих – українців – не змінить наше суспільство і нашу державу. Водночас, важливо, щоб ми спиралися на підтримку та найкращі практики наших друзів і партнерів. У цьому, зокрема, полягає дуже важлива частина нашої співпраці з містом-побратимом Лейпцигом. Ваші здобутки стимулюють нас до подальших кроків, спрямованих на розвиток ще молодої української демократії», – наголосив Віталій Кличко.

У 2021 році Київ та Лейпциг святкують 60 річницю підписання Угоди про побратимство. 9 жовтня мер Києва Віталій Кличко разом з мером Лейпцига Буркхардом Юнгом, який також очолює Асоціацію міст Німеччини, відкрили Дні Києва в Лейпцигу. Також Кличко зустрівся з  з прем’єр-міністром федеральної землі Саксонія Міхаелем Кречмером, спеціальним посланником уряду ФРН з питань децентралізації, колишнім прем'єр-міністром Саксонії Георгом Мільбрадтом, представниками бізнесу та культури Німеччини. Відвідав щорічний Фестиваль Світла, який влаштовують до річниці початку мирної революції 1989 року в НДР.

Віталій Кличко виступив у Лейпцигу з промовою про демократію

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]