Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко взяв участь у публічному відкритті символічної синагоги в Бабиному Яру (+фото)

14 травня 2021 року, 13:09

У День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, мер Києва Віталій Кличко взяв участь у відкритті в Бабиному Яру місця для роздумів (символічної синагоги), що стане одним із елементів Меморіального центру Голокосту.

«Без розуміння уроків минулого жодна нація не має майбутнього. Ми пам’ятаємо трагічні події історії, символом яких став Бабин Яр. І поки живе пам’ять про злочин проти людства, вчинений у Бабиному Яру, поки ми пам’ятаємо кожну його жертву, поки пам’ятаємо історію та робимо висновки з помилок минулого, така трагедія не повториться», – сказав Віталій Кличко.

Меморіали жертвам Голокосту є в Ізраїлі, в Польщі, Німеччині, в США. Від сьогодні в Києві теж є один з елементів майбутнього Меморіалу на вшанування пам’яті про загиблих.

«Наше завдання – не тільки звести будівлю. Головне – наповнити Меморіал змістом і донести до майбутніх поколінь правду і пам’ять про страшну світову трагедію», – наголосив Віталій Кличко.

Символічна синагога – місце для роздумів – спільний проект Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» та Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр». Вона збудована у вигляді дитячої розкладної книжки-панорами. Спроектував унікальну споруду відомий швейцарський архітектор Мануель Герц.

Над створенням синагоги також працювали: конструктор Ярослав Новицький, конструктор Дмитро Писаревський, художниця Галина Андрусенко, експерт із деревообробки Володимир Редін, головний продюсер проекту Олексій Макухін.

Синагога прикрашена візерунками і текстами молитов, які повторюють традиційний розпис старовинних синагог у Західній Україні, знищених під час Другої світової війни і Голокосту. Стеля споруди прикрашена малюнками у вигляді карти зоряного неба, що відтворює положення зірок 29 вересня 1941 року – у перший день масових розстрілів у Бабиному Яру. Виготовлена вона зі сторічної деревини дуба, яку привезли з різних куточків України.

Відкриття символічної синагоги в Бабиному Яру

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]