Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «Законопроект про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади треба спочатку обговорити з експертами, представниками місцевого самоврядування і громадськістю, отримати висновки європейських партнерів»

18 грудня 2019 року, 18:05

Законопроект про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади потрібно спочатку обговорити з експертами, представниками місцевого самоврядування і громадськістю. А також – отримати висновки європейських партнерів. І тільки після цього вносити документ на розгляд парламенту. Про це заявив голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко на засіданні комітету Верховної Ради з питань правової політики.

«Упевнений: у такому вигляді цей законопроект не можна вносити на розгляд парламенту! Треба обговорити його з експертами, представниками місцевого самоврядування і громадськістю. А також – отримати висновки Венеціанської комісії, наших європейських партнерів щодо відповідності законопроекту принципам європейської Хартії місцевого самоврядування, принципам демократії. І тільки після цього вносити документ на розгляд парламенту. Бо децентралізація – це не посилення адміністративного нагляду. Тому говорити про префектів, які виконують функції прокуратури із загальним наглядом, і одночасно про розширення прав регіонів - неможливо. Система префектур із функціями скасовувати та зупиняти рішення органів місцевого самоврядування – це безумовне посилення вертикалі виконавчої влади на місцях і прямий наступ на місцеве самоврядування», – заявив Віталій Кличко.

Мер столиці також наголосив, що ініціатива прибрати з Конституції перелік регіонів та міст республіканського значення – означає відмову від конституційно закріпленого територіального поділу України, що неправильно як з точки зору державництва, так і з точки зору поведінки країни, проти якої триває агресія.

«Наприклад, Автономна республіка Крим та місто Севастополь буде в Конституції РФ, але не буде в Конституції України! Не відповідає принципам децентралізації і можливість Президента припиняти повноваження будь-яких обраних осіб місцевого самоврядування та призначати тимчасових уповноважених. Це загроза самоврядуванню», – підкреслив мер Києва.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]