Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко зустрівся із Георгом Мільбрадтом: «У питанні децентралізації ми розраховуємо на фахову підтримку і рекомендації європейських партнерів»

26 лютого 2020 року, 19:05

Про розвиток місцевого самоврядування та серйозні виклики, з якими стикається Україна в питанні внесення змін до Конституції, йшлося на зустрічі мера Києва, голови Асоціації міст України Віталія Кличка зі спеціальним посланником уряду Федеративної Республіки Німеччини з питань децентралізації Георгом Мільбрадтом, що відбулася у Києві.

У зустрічі також взяв участь виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Зокрема, під час спілкування йшлося про проект закону про столицю, який український парламент збирається ухвалити у другому читанні.

«Думка європейських партнерів та Венеціанської комісії має велику вагу в питанні розвитку місцевого самоврядування. А закон про столицю є одним із ключових для майбутнього громади не тільки Києва. Оскільки його принципи стануть сигналом для всього місцевого самоврядування України. Тому я звертаюся до вас, пане Мільбрадте, із проханням викласти зауваження та рекомендації до цього законопроекту, а також до інших, що стосуються місцевого самоврядування. Ми повинні привести українське законодавство у відповідність до європейського», – підкреслив Віталій Кличко.

У свою чергу, спецпосланник Георг Мільбрадт зауважив, що теперішня редакція «Закону про столицю» наділяє Київ особливим статусом, що є спадком комуністичних часів та було зроблено лише для столиць Російської Федерації, Білорусі та Казахстану.

«Згідно з Європейською хартією місцевого самоврядування, Київ, незважаючи на статус столиці, повинен мати ті ж права та функціонувати за тими ж правилами, що інші українські міста», – наголосив він.

Георг Мільбрадт позитивно оцінив початок обговорень та дискусій щодо змін до Конституції України в частині децентралізації. Але зауважив, що перед внесенням проекту закону про столицю на голосування парламенту необхідно взяти до уваги рекомендації європейських партнерів України. Повний текст законопроекту для вивчення та напрацювання зауважень і рекомендацій пан Мільбрадт очікує отримати днями.

«Україна повинна якнайближче наблизитися до Європи, зокрема, у питаннях відповідності свого законодавства європейським нормам», – підкреслив він.

Сторони домовилися, що до зустрічі у Раді Європи, що відбудеться у Стразбурзі 13 березня і буде присвячена питання місцевого самоврядування, європейські фахівці викладуть зауваження та пропозиції щодо законопроектів про місцеве самоврядування та доцільності запровадження інституту префектів в Україні. 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]