Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Власник садиби Зеленських представив передпроєктні пропозиції щодо її відновлення

05 вересня 2024 року, 17:25

На черговому засіданні Консультативної ради при Департаменті охорони культурної спадщини КМДА розглянули, зокрема, питання відновлення будинку на вул. Олександра Кониського, 22. Власник садиби Зеленських представив передпроєктні пропозиції щодо її відновлення. Про це повідомила директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова.

«Після попередніх консультацій, представники власника садиби Зеленських вперше передали на розгляд передпроєктні пропозиції щодо відновлення зруйнованого будинку. Це важливий крок у процесі відбудови. Готовність власника брати участь у виправленні власної помилки дає надію на успішне відновлення пам’ятки. Нагадаю, що з власником укладений меморандум, який визначає загальні умови відновлення. Однак місто продовжує вживати заходи у правовій площині задля забезпечення виконання зобов’язань за цим меморандумом», – зазначила Марина Соловйова.

Нагадаємо, що садибу Зеленських, споруджену у 1890 році, несанкціоновано знищили у липні цього року. Будівлю внесли до Переліку об’єктів культурної спадщини м. Києва.

Під час презентації представник власника запропонував відновлювати будівлю у вигляді, який вона мала до зруйнування, тобто з другим поверхом. 

На засіданні також обговорили реставрацію з пристосуванням під вбудоване нежитлове приміщення на вул. Межигірській, 19, кв. 32 та реставрацію громадського будинку – Клінічний корпус № 1-Г – для створення клінічної бази Національного інституту раку на вул. Юлії Здановської, 33/44. Крім того, розглянули архітектурну концепцію для об’єднання приміщень на вул. Івана Франка, 25/40 (вул. Богдана Хмельницького, 40/25) та облікову документацію на об’єкти на вул. Малій Шияновській, 2.

Нагадаємо, що фахівці Департаменту беруть активну участь у напрацюванні змін до законодавства у сфері охорони культурної спадщини. За результатами цієї роботи у Верховній Раді України зареєстровані законопроєкти, спрямовані на посилення захисту об’єктів культурної спадщини. Вони, зокрема, передбачають посилення відповідальності за руйнування або занедбання культурних об’єктів, включно зі збільшенням штрафів і введенням кримінальної відповідальності. Зокрема, йдеться про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]