Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Вячеслав Непоп: «Київ вивчає німецький досвід санації багатоквартирних будинків»

09 жовтня 2018 року, 13:51

Делегація представників КМДА проводить у Берліні зустрічі з метою вивчення німецького досвіду санації багатоквартирних житлових будинків.

«Німеччина накопичила значний досвід комплексного оновлення панельних будинків та реконструкції прилеглої території, – зазначив заступник голови КМДА Вячеслав Непоп. – Ми обговорюємо всі варіанти – санацію із відселенням мешканців і без відселення, знесення і реконструкцію будівель, зниження висотності будинків, особливості роботи з мешканцями та залучення коштів на проведення ремонту».

Представники КМДА побували у Центрі компетенції щодо великих населених пунктів, який був створений у 2001 році для узагальнення досвіду Берліна із модернізації житлових будинків 1920–80-х років. Після об’єднання Німеччини «індустріальна архітектура» втратила свою привабливість внаслідок контрасту із забудовою західних територій. Однак дослідження засвідчили, що чимало типових багатоповерхових будинків соціалістичної доби мають конструктивну стійкість і їх значно ефективніше модернізувати, ніж зносити. З 1990 року в Німеччині діє державна програма з оздоровлення застарілого житлового фонду. Оновлення розпочалося з удосконалення інфраструктури спальних районів – благоустрою та озеленення подвір’їв, обладнання дитячих та спортивних майданчиків, зон для відпочинку і прогулянок. Наступним кроком стала реконструкція та санація панельних будинків – ремонт дахів, теплоізоляція, заміна інженерних комунікацій та ліфтів, встановлення регульованих систем опалення з індивідуальними лічильниками, ремонт підвалів та вентиляції, встановлення енергоощадних вікон, утеплення та оздоблення балконів у єдиному стилі. У деяких випадках переплановувалися квартири, зносилися верхні поверхи для зменшення навантаження на фундамент, добудовувалися балкони, які не були передбачені старим проектом. Велике значення приділялося зовнішньому оформленню будинків, уникненню сірих депресивних кольорів, використанню декоративних елементів відповідно до загальної концепції мікрорайону.

Під час екскурсії районом масової санації у Берліні – Марцан-Хеллерсдорф – німецькі колеги розповіли, що свого часу розглядалися і радикальні сценарії – знести всі будинки і відбудувати квартали заново. Але йшлося про 100 тисяч квартир, у яких мешкали близько 180 тисяч осіб, і такий проект передбачав би величезні витрати. Унаслідок була проведена санація фонду Марцана без відселення мешканців, причому у перших будинках на таку роботу витрачалося 25 днів, а нині завдяки технологіям цей час був скорочений до 5 днів.

Інноваційний досвід німецьких колег буде вивчений для застосування найбільш вдалих та економічно обґрунтованих рішень у столиці України.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]