Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Вячеслав Непоп: «Місцева виконавча влада потребує повноважень завершувати «довгобуди»

11 листопада 2019 року, 11:39

На сьогодні не визначені повноваження місцевих державних адміністрацій щодо завершення «довгобудів». Більше того, посадові особи органів місцевого самоврядування наражаються на обвинувачення у зловживанні владою, коли визначають комунальні підприємства замовниками завершення будівництва. Не маючи важелів, місцева влада не може ефективно допомагати постраждалим інвесторам.

Таку проблему окреслив заступник голови КМДА Вячеслав Непоп під час слухань щодо захисту інвестицій у житлову нерухомість, які були проведені у комітеті Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

«Недобросовісним забудовникам посприяли зміни містобудівного та земельного законодавства останніх 10-15 років, обмеження контролю з боку органів місцевої влади. По суті, чинний закон забороняє органам місцевої влади втручатися в інвестиційну діяльність суб’єктів господарювання», – зазначив Вячеслав Непоп.

Як результат, у Києві близько 100 об’єктів, будівництво яких протягом тривалого часу здійснювалося всупереч закону та з численними порушеннями державних будівельних норм. Постраждали десятки тисяч людей, які інвестували свої кошти у спорудження об’єктів житлового призначення.

Вячеслав Непоп запропонував затвердити перелік незавершених будівництвом об’єктів, що обліковуються місцевими органами влади як «довгобуди». Крім того, через відповідний законопроект необхідно передбачити процедуру вилучення об’єкта незавершеного будівництва чи земельної ділянки у попереднього забудовника. Слід дозволити місцевим органам влади спільно з потерпілими інвесторами визначати забудовників, які будуть здійснювати завершення будівельних робіт. Необхідно спростити порядок розробки містобудівної документації та отримання відповідної дозвільної документації щодо проблемних об’єктів. А також звільнити ті підприємства, які добудовують об’єкти, від сплати пайових внесків на розвиток інженерно-транспортної інфраструктури.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]