Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Як уникнути проблем із здоров’ям після святкового застілля: поради медиків

30 грудня 2022 року, 14:44

Святкові застілля нерідко закінчуються проблемами зі здоров’ям, проте їх можна уникнути, якщо дослухатися кількох порад медиків. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

«Лічені години відділяють від зустрічі 2023 року. І хоча настрій українців цьогоріч не надто святковий, більшість із нас все ж таки традиційно збереться за столом із близькими і рідними, щоб побажати в новому році один одному головного – перемоги. Та, за спостереженням медиків, ситні трапези часто призводять до низки недугів: від легких нездужань до тяжких харчових отруєнь або збоїв у роботі організму», – нагадала Валентина Гінзбург.

Лікарі зазначають, що зазвичай після свят стабільно більшає кількість звернень пацієнтів зі скаргами на проблеми шлунково-кишкового тракту, загострення виразкової хвороби, панкреатиту, серцево-судинних захворювань, не кажучи вже про алкогольні інтоксикації та отруєння.

Тож кілька порад, як уникнути негараздів та провести свята щонайменше без звернень до медиків.

По-перше, подбайте про безпечність продуктів, що плануєте вживати. Не купуйте їх на стихійних ринках, не запасайтеся заздалегідь, щоб уникнути псування, зберігайте у спосіб, вказаний на упаковці та уважно контролюйте терміни придатності. Також важливо ретельно мити фрукти та овочі, що куштуватимете сирими. Кухонні дошки та приладдя, що використовувалися для нарізання сирого м’яса, риби, птиці, необхідно вимити гарячою водою з миючим засобом. Бажано замінити на кухні рушники та ганчірки на паперові. Це мінімізує ризики попадання хвороботворних мікробів із рук у страви.

По-друге, зверніть увагу на меню святкового столу. Обирайте рецепти, багаті овочами, фруктами, цільнозерновими, рибою та нежирним м’ясом. Уникайте страв із майонезом, занадто жирних страв. Приготовлене заздалегідь обов’язково зберігайте у холодильнику! Салати заправляйте безпосередньо перед подачею.

Щоб не переїсти, сідайте за стіл не голодним і починайте вечерю з білкових страв та овочів. Це швидко надасть відчуття ситості та дозволить з’їсти менше у подальшому. Пам’ятайте, що жирне, смажене, копчене ускладнюють травлення. Якщо за святковим столом хочеться спробувати все, їжте невеликими порціями. До речі, багато хто, щоб не набрати зайві кілограми на свята, напередодні майже відмовляється від їжі. Це помилка. Такий стрес для організму може мати погані наслідки для здоров’я. Між вечерею та десертом зробіть перерву, під час якої бажано порухатися.

Важливо! Безпечної дози алкоголю не існує. А крім основної шкоди, спиртне ще й послаблює симптоми переїдання, чим спонукає до подальшої трапези.

Валентина Гінзбург наголосила, що в разі відчуття болю у грудях, животі, підвищеного газоутворення, нудоти, проносу, блювоти необхідно негайно звернутися до лікаря.

Якщо ваш сімейний лікар не на зв’язку, телефонуйте на лінію «Порада лікаря за телефоном» – 15-83 або (044) 235-01-01 (із мобільного).

«Бережіть себе! Зараз це важливо як ніколи. Адже кожен із нас сьогодні – бойова одиниця єдиного фронту, що боронить рідний край. Кожен на своєму місці наближає перемогу, тож маємо дбати про себе щонайменше в ситуаціях, коли можемо це зробити», – закликала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]