Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

За даними НСЗУ у понад 850 аптеках столиці можна отримати препарати у рамках програми «Доступні ліки» 

12 листопада 2021 року, 11:59

«Доступних ліків» стало більше – з 1 жовтня цього року люди з епілепсією, розладами психіки та поведінки можуть отримувати лікарські засоби безоплатно або з незначною доплатою у рамках програми «Доступні ліки». Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Загалом додано 57 препаратів  для лікування епілепсії, розладів психіки та поведінки (зокрема, посттравматичного стресового розладу, шизофренії, афективних розладів, депресії та невротичних розладів). Із них 18 – повністю безоплатні, решта – з доплатою.

«У Києві, за інформацією Національної служби здоров’я України (НСЗУ), нараховується 856 місць відпуску ліків, де пацієнти можуть отримати препарати для лікування епілепсії, розладів психіки та поведінки. Вартість препаратів аптеці відшкодує Національна служба здоров’я України, раніше це здійснювалося за кошти місцевого бюджету», – повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Щоб отримати препарати за програмою «Доступні ліки», необхідний електронний рецепт:

  • для пацієнтів із епілепсією, невротичними розладами його може виписати невролог або психіатр – у тому числі і дитячі лікарі за цими спеціальностями;
  • для пацієнтів із психічними розладами виписує виключно психіатр, у тому числі – і дитячий.

Сімейні лікарі не виписують електронні рецепти за напрямами «Розлади психіки та поведінки» та «Хвороби нервової системи».

Отримати препарати за програмою «Доступні ліки» можна за наступним алгоритмом:

  1. Звернутися до лікуючого невролога або психіатра.
  2. Скласти з лікарем індивідуальний план лікування, який має бути внесено до Електронної системи охорони здоров’я.
  3. Отримати електронний рецепт на ліки.
  4. Обрати будь-яку аптеку в Україні (не лише у місті, де отримали рецепт), яка має договір із НСЗУ, та отримати необхідні препарати.

«Станом на 1 листопада, за даними НСЗУ, у Києві 147 пацієнтів погасили 153 рецепти. Загалом лікарі виписали 310 електронних рецептів для пацієнтів із епілепсією, розладами психіки та поведінки», – додала Ганна Старостенко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]