Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

За інформацією МОЗ України, з серпня антибіотики відпускатимуть винятково за рецептом

21 липня 2022 року, 16:41

Уже незабаром аптеки відпускатимуть антибіотики винятково за рецептом. Норма щодо відпуску антибіотиків лише за призначенням лікаря в Україні не є новою, з серпня лише додається цифровий інструмент – електронний рецепт. Про це, посилаючись на інформацію Міністерства охорони здоров’я, повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона пояснила, що антибіотики допомагають тільки тоді, коли їх призначив лікар. У всіх інших випадках вони здебільшого наносять шкоду. Адже окрім можливих побічних ефектів (алергічні реакції, реакції кишково-шлункового тракту, пошкодження клітин печінки та нірок) самопризначення антибіотиків представляє і більш глобальну проблему для сучасної медицини та фармакології.

«Я маю на увазі основну небезпеку безконтрольного вживання антибактеріальних препаратів – формування антибіотикорезистентності (стійкості) до бактерій. Якщо ви на свій розсуд, без участі фахівця, намагаєтеся їх перемогти, то вони лише «загартовуються», стають стійкими до препарату. Тож у майбутньому цей антибіотик, навіть рекомендований лікарем, вам уже не допоможе», – наголосила Валентина Гінзбург.

Спеціалісти констатують, що з кожним роком лікувати бактеріальні інфекційні хвороби (до прикладу, пневмонію чи туберкульоз) стає все складніше. Вже зовсім скоро нераціональне використання антибіотиків може призвести до того, що інфекційні хвороби, які на разі швидко і без наслідків лікуються цими препаратами, можуть стати смертельно небезпечними.

«Навіть якщо антибіотики призначив лікар, важливо чітко дотримуватися дозування, режиму прийому та всіх інших рекомендацій. Лише так можна убезпечити себе від негативних наслідків для здоров’я», – зауважила Валентина Гінзбург.

Вона звернула увагу, що особливо свідомими, коли йдеться про антибіотики, зобов’язані бути батьки:

«Хвороба дитини – привід негайно звернутися до педіатра або сімейного лікаря. Думки на кшталт «у нас таке було, дам ті ж самі ліки, що минулого разу» або «все одно без антибіотиків не одужаємо, розпочну давати вже сьогодні» можуть дорого коштувати вашій дитині. Лише фахівець після огляду та лабораторних досліджень може визначити, яке саме лікування необхідно».

Також директорка профільного Департаменту нагадала, що не всі недуги потребують лікування антибактеріальними препаратами (антибіотиками). Так, згідно з даними Центру громадського здоров’я, майже 64% українців помилково вважають, що гострі вірусні інфекційні захворювання та застуду можна лікувати антибіотиками, тож купують їх без призначення лікаря. Втім, антибіотики не впливають на віруси. Їх прийом не допомагає, а навпаки ще більше підриває захисні сили організму, заважаючи йому перемагати вірус.

«Висновок: захворіли – зверніться до лікаря, отримайте адекватні призначення та без самодіяльності дотримуйтесь усіх рекомендацій і порад фахівця до одужання», – закликала Валентина Гінзбург.

Довідково.

За інформацією МОЗ України, пацієнти отримуватимуть електронний рецепт для придбання антибіотиків за власні кошти уже з серпня 2022 року.

Нововведення почне працювати в рамках перехідного періоду в медичних закладах, що працюють з електронною системою охорони здоров’я (ЕСОЗ). Якщо заклад охорони здоров’я, до якого звертається пацієнт, не підключений до ЕСОЗ, лікар має виписати паперовий рецепт.

У перехідний період пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише пред’явити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження призначення.

Виняток діятиме тільки для тих аптек, що знаходяться в межах територіальних громад, які розташовані в зоні проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено відповідним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Такі аптеки тимчасово на час дії воєнного стану зможуть відпускати пацієнтам антибіотики без рецепта лікаря.

Рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем.

Лікарі всіх рівнів медичної допомоги, незалежно від форми власності закладу, зможуть здійснювати відпуск електронних рецептів за умови підключення закладу та його працівників до електронної системи охорони здоров’я.

Якщо медичний заклад, до якого звертається пацієнт, не працює з електронною системою охорони здоров’я, на перехідному періоді передбачається виписка паперового рецепта на антибіотики.

Функціонал електронного рецепта дозволяє погасити рецепт частково, тобто придбати меншу кількість лікарського засобу, ніж зазначено в рецепті.

Чи поширюється електронний рецепт на очні краплі/ топічні антибіотики тощо? Усі препарати, які належать до антибактеріальних лікарських засобів (код АТХ – J01 згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України), підлягають відпуску за рецептом за кошти пацієнта. Ця норма стосується всіх форм антибактеріальних лікарських засобів, які підпадають під визначену групу.

На перехідний період передбачено виписування паперового рецепта медичними закладами, які поки не мають відповідної технічної можливості, тобто не підключені до ЕСОЗ. Крім цього, виписка лікарських препаратів на пільгових умовах буде здійснюватися за паперовим рецептом.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]