Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

За останні два роки Київ вибудував найбільшу в Україні систему моніторингу якості повітря (+фото, звіт)

21 квітня 2023 року, 13:40

У Києві функціонує найбільша в Україні автоматична система моніторингу якості повітря, роботу якої забезпечують 53 пункти спостережень європейського зразка. У подальшому система буде розвиватися, аби забезпечити комплексний моніторинг повітря в усіх мікрорайонах столиці. Про це повідомили в Управлінні екології та природних ресурсів КМДА, представляючи Громадській раді звіт про виконану роботу у 2021-2022 роках.

«З 2021 року ми встановили 7 високоточних пунктів моніторингу якості повітря, які в 2022-му були доповнені мережею із 46 індикативних датчиків. Дані з усіх постів моніторингу обробляються автоматично та виводяться у зручному режимі в додатку «Київ Цифровий», що дозволяє киянам отримувати оперативну інформацію про стан повітря у столиці. На цьому ми не плануємо зупинятися, адже таке велике місто як Київ потребує мінімум 17 високоточних пунктів моніторингу, які дозволять отримувати більш комплексну інформацію про стан повітря у столиці», – зазначив начальник Управління Олександр Возний.

Обидва типи пунктів спостережень аналізують повітря за такими показниками як пил (РМ1.0, PM 2,5 і PM10), діоксид сірки, оксид азоту, озон, сірководень, летючі органічні речовини. Дані з датчиків фіксуються щохвилини, зберігаються на сервері та виводяться у режимі реального часу на сайт asm.kyivcity.gov.ua та в додаток  «Київ Цифровий».

Нагадаємо, у цьогорічному світовому рейтингу IQAir World Air Quality Report Київ увійшов до тридцяти столиць світу з найкращими показниками стану атмосферного повітря. Опинившись між Мадридом та Токіо, Київ посів 26 місце рейтингу, потрапивши до так званої «зеленої» зони. Також столиця України отримала особливу відзнаку як місто, яке попри повномасштабну війну розбудовує систему моніторингу повітря та докладає зусиль для покращення екологічної ситуації. 

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]