Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

За три останні роки у столиці вибудовано систему надання якісної допомоги паліативним хворим – Валентина Гінзбург

11 жовтня 2021 року, 16:51

Останніми роками в Києві розпочато застосування системного підходу до надання паліативної допомоги невиліковним хворим. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

«Що мається на увазі? По-перше, коли ми розглядаємо поняття «паліативна допомога» ми розуміємо, що це цілком мільтидисциплінарна історія, що включає в себе медичну складову, соціальну опіку, а також обов’язкову психологічну та духовну підтримку невиліковно хворих та їхніх близьких. Цей постулат сьогодні успішно реалізується у столиці. По-друге, паліативна допомога має надаватися як дітям, так і дорослим. При цьому окремо, адже тут існує своя специфіка. А ще правильно організований паліатив – це не лише хоспісні стаціонарні відділення, але й можливість нагляду за пацієнтом удома та допомога членам родини, зокрема, в навчанні щодо догляду за хворим», – зазначила Валентина Гінзбург.

Вона розповіла, що наразі ці умови у столиці витримано, і Київ є прикладом для регіонів, із яких до нас приїздять для набуття досвіду:

«До 2018 року паліативна допомога в столиці надавалася у чотирьох закладах охорони здоров’я. Проте тільки в Київському міському онкологічному центрі умови у відділеннях відповідали вимогам для перебування таких пацієнтів. Наразі «старі» відділення відремонтовано, нові – відкрито. У них створено умови як для перебування пацієнтів, так і для їхніх близьких, які можуть залишатися з рідними на тривалий час. Також медики пройшли відповідне навчання на базі НМАПО імені П. Л. Шупика, київських медичних коледжів тощо».

Валентина Гінзбург розповіла, що сьогодні такі паліативи працюють на базі Олександрівської лікарні, Київського міського клінічного госпіталю ветеранів війни, Київських міських клінічних лікарень №№ 2, 6, 10, 18, Київського міського онкологічного центру та Київської міської дитячої клінічної лікарні № 1. До слова, це перше регіональне дитяче паліативне відділення, що було відкрите в Україні. Також функціонують мобільні паліативні бригади, які виїжджають до пацієнтів додому. І окрема така дитяча бригада додатково створена на базі Київського міського дитячого діагностичного центру. Стаціонари та бригади забезпечені витратними матеріалами для надання допомоги.

Лише за 2020 рік та з початку 2021 року попри карантинні обмеження у відділеннях мали змогу перебувати понад 2800 паліативних пацієнтів. Щодо мобільних бригад – під наглядом мультидисциплінарних команд у середньому постійно перебуває близько 900 дорослих та понад 160 дітей, а за 2020-2021 роки фахівцями зроблено більш ніж 7000 виїздів.

«У другу суботу жовтня відзначається Всесвітній день хоспісної і паліативної допомоги. Для багатьох цей день привід замислитися наскільки це важливо – поліпшити якість життя паліативних пацієнтів та їхніх родин. Та серед нас є люди, які пам’ятають про це не лише в окремі дні року. Ті, хто опинився віч-на-віч із невиліковним захворюванням, їхні близькі та ті, хто обрав за справу свого життя допомогу таким пацієнтам. Я дякую всім фахівцям – медикам, соціальним працівникам, священикам, які щодня віддають частинку свого серця. А тим, хто переживає найскладніший період у своєму житті, бажаю сили духу та терпіння. А ще не залишайтеся наодинці з тяжкими обставинами – звертайтеся за допомогою. Дізнатися у свого лікаря про можливості, які створено сьогодні у столиці для паліативних хворих та використайте їх, щоб хоч трохи полегшити життя своє та близької людини», – закликала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]