Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Захист культурної спадщини: за три роки «Центр консервації предметів археології» розробив документацію для 52 пам’яток

16 лютого 2024 року, 12:22

За три роки своєї діяльності комунальний заклад «Центр консервації предметів археології» розробив облікову документацію на 52 пам’ятки археологічної спадщини. Це є важливим і необхідним етапом у захисті історичних надбань не лише столиці, а й всієї країни. Про це повідомила директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова.

«Без належної документації захистити історичні цінності, зокрема археологічні об’єкти, неможливо. «Центр консервації предметів археології» робить для багатьох не очевидну, але надзвичайно цінну роботу, за що я вдячна працівникам цього закладу», – сказала Марина Соловйова.

Йдеться, зокрема, про 43 пам’ятки місцевого значення, які перебувають на різних етапах подання або внесення змін до відомостей Державного реєстру нерухомих пам’яток України, 8 – щойно виявлених об’єктів, які Експертна комісія Міністерства культури та інформаційної політики рекомендувала до внесення до Держреєстру, 1 – пам’ятку національного значення, для якої розроблено облікову документацію і подано до Міністерства для внесення змін до відомостей Держреєстру.

Як зазначила Марина Соловйова, ефективна дієвість Центру добре видна на прикладі культурного шару Копиріва – залишках укріпленого давньоруського поселення кінця ХІ – ХІІІ ст. Ця пам’ятка археології місцевого значення була визнана як така ще за радянської доби, проте лише Центр склав облікову картку на пам’ятку у грудні 2021 року.

Загалом станом на 2023 рік у столиці налічувалося 77 щойно виявлених об’єктів археології:

  • 25 пам’яток – національного значення (для однієї з них уже зроблено облікову документацію);
  • 41 пам’ятка – місцевого значення (для 40 пам’яток зроблено облікову документацію, для трьох – паспорти);
  • 11 щойно виявлених об’єктів культурної спадщини за видом «археологія» (зроблено облікової документації – 10).

Детальніше про деякі із захищених пам’яток – на сайті КЗ «Центр консервації предметів археології»: https://archkyiv.org.ua/diyalnist/preservation/ та на сторінці у Facebook: https://www.facebook.com/archkyiv.org.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]