Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Заснований Лесем Курбасом Музей театрального, музичного та кіномистецтва відзначає 100-річний ювілей (+фото)

15 лютого 2023 року, 18:23

Музей театрального, музичного та кіномистецтва України, заснований Лесем Курбасом, відзначає 100-річний ювілей. Про це розповіла заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

«100 років тому, як і зараз, українська культура вибухнула потужною енергією, яка сколихнула увесь світ. Тоді було засновано багато культурних інституцій та закладено нові мистецькі традиції. До прикладу, у листопаді ми відзначали 100-річчя Київської картинної галереї. У грудні – сторіччя американської прем’єри «Щедрика» Миколи Леонтовича. І от сьогодні святкуємо 100 років Театрального музею, який був заснований видатним українським режисером Лесем Курбасом. Сьогодні українська культура також демонструє усьому світу, що маємо право бути українцями, говорити з усіх сцен та майданчиків світу, заявляючи про себе», – наголосила Ганна Старостенко.

Вона також додала, що Музей театрального, музичного та кіномистецтва – це єдиний український музей такого спрямування. Унікальна фондова колекція Музею нині налічує понад 260 тисяч музейних предметів, пов’язаних з українським театром, кінематографом та музикою.

Музей театрального, музичного та кіномистецтва, а також його філії – Меморіальний музей-квартира В. Косенка та Будинок-музей М. Заньковецької – приймають відвідувачів, проводять екскурсії, готують тематичні й художні виставки, проводять музичні вечори, займаються науковою роботою.

Відвідати музеї можна з 10:00 до 17:00, крім вівторка.

Адреса: вул. Лаврська, 9.

Довідково.

Театральний музей був заснований 30 січня 1923-го року в Мистецькому об’єднанні «Березіль» за ініціативи видатного українського режисера Леся Курбаса. Основним завданням новоствореної музейної комісії став збір матеріалів про історію та сьогодення українського театру. Започаткована у «Березолі» фондова колекція Музею нині налічує понад 260 тисяч музейних предметів, пов’язаних з українським театром, кінематографом та музикою. «Музей трьох муз», яким він став у 1960-ті рр., зберігає безцінні артефакти українського мистецтва – театру, музики, кінематографа; береже пам’ять про видатних діячів національної культури.

100-річний ювілей Музею театрального, музичного та кіномистецтва (Фото – КМДА, Михайло Криволапов)

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]