Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Затверджено нову редакцію Положення про проведення інвестиційних конкурсів

14 грудня 2023 року, 18:39

Під час сьогоднішнього засідання Київради депутати затвердили нову редакцію Положення про проведення інвестиційних конкурсів із залучення інвесторів для будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту, технічного переоснащення об’єктів комунальної власності територіальної громади Києва. Про це повідомляє Департамент економіки та інвестицій КМДА.

Положення визначає механізм організації, проведення інвестиційних конкурсів, визначення інвесторів, укладення договорів щодо залучення інвестицій у розвиток столиці.

Нова редакція документа вдосконалює процедуру проведення інвестиційних конкурсів завдяки тому, що відтепер для уникнення ситуацій вимушеної відмови учаснику інвестиційного конкурсу через неправильно оформлені документи або інші формальні причини – подана заявка буде перевірятися заздалегідь. Уже безпосередньо на засіданні Комісії відкриватимуться конверти винятково із пропозиціями, за якими змагатимуться учасники. Окрім того, на конкурс виноситимуться проєкти підвищеної стадії готовності – з отриманими містобудівними умовами та обмеженнями, а також із розробленою фінансово-економічною моделлю реалізації інвестиційного проєкту.

Новою редакцією Положення також розширюється перелік об’єктів, до яких можуть бути залучені інвестиції. Йдеться, зокрема, про рухоме та нерухоме майно, обладнання, устаткування; науково-технічну продукцію, інтелектуальні цінності, майнові права; інше майно, не заборонене законодавством. Реалізація інвестиційного проєкту може передбачати, зокрема, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт, технічне переоснащення, будівництво, придбання або модернізацію обладнання.

Крім того, відтепер ініціатором інвестиційного проєкту може виступати будь-яка фізична або юридична особа, підприємство, організація незалежно від форми власності. Ініціатор інвестиційного конкурсу може пропонувати об’єкт інвестування, встановлювати форму, вид, обсяг інвестування, розробляти самостійно та/або замовляти розроблення передпроєктних пропозицій. За запитом бізнесу будь-який приватний суб’єкт може підготувати інвестиційний проєкт і винести його на розгляд комісії.

Порядки денні та протоколи засідань, новини про рішення комісії, оголошення про проведення та переможців інвестиційних конкурсів і надалі публікуватимуться на Офіційному порталі Києва, а відео трансляції засідань – в мережі Інтернет.

Для моніторингу за дотриманням суб’єктами інвестиційного процесу вимог законодавства та контролю за інвестиційним процесом буде створений консультативно-дорадчий орган. До його складу будуть включені незалежні експерти, представники бізнесу та громадськості, іноземні спеціалісти тощо.

Прийняття нової редакції Положення про проведення інвестиційних конкурсів сприятиме скороченню інвестиційного процесу майже вдвічі – із середніх 6-12 місяців до 4-7 місяців, зокрема, за рахунок зменшення кількості необхідних засідань інвестиційної комісії. Також скоротяться витрати бюджетних коштів на підготовку інвестиційних проєктів і зростуть надходження до міського бюджету за рахунок надання можливості приватному суб’єкту розробляти Передпроєктні пропозиції.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]