Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Електронний рахунок для оплати житлово-комунальних послуг має таку ж юридичну силу, що й паперовий – Юлія Петрик

24 квітня 2024 року, 11:42

Електронний рахунок для оплати житлово-комунальних послуг має таку ж юридичну силу, що й паперовий. На цьому наголосила заступниця директора комерційного комунального концерну «Центр комунального сервісу» (ЦКС) Юлія Петрик під час «прямої лінії» контакт-центру 15-51. Також вона відповіла на питання містян, що зокрема стосувалися перерахунку за надані житлово-комунальні послуги, відмови від паперового рахунка-повідомлення, переваг індивідуального обліку споживання води й тепла тощо.

ЦКС підготував стислий прикладний бліц на основі відповідей Юлії Петрик.

1. Як отримати перерахунок за надані житлово-комунальні послуги, якщо мешканець квартири перебуває за кордоном, а у квартирі ніхто не проживає?

Якщо людина не проживала за місцем реєстрації понад 30 днів, вона може отримати перерахунок. Йдеться про послуги з вивезення побутових відходів, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, водовідведення холодної та гарячої води. Для цього необхідно звернутися до одного із сервісних центрів із заявою та документами, що підтверджують не проживання за місцем реєстрації чи проживання за іншою адресою. Отримати детальну консультацію можна у фахівців через дистанційні канали обслуговування, що розміщені за посиланням: https://cks.com.ua/to_consumers/our-services.

«Звертаю увагу, що перерахунок виконується лише за умови відсутності вузлів розподільного обліку (квартирних лічильників). Якщо ж лічильники на воду й тепло встановлені, то необхідно надати актуальні показання. Перерахунок буде виконано на підставі цих даних. За необхідності, фахівець зробить заявку на контрольне зняття показань представником КП «Київтеплоенерго» та ПрАТ «АК «Київводоканалу», – зазначила Юлія Петрик.

2. Що робити, якщо споживачу не надійшов паперовий рахунок-повідомлення?

Якщо з якихось причин споживач не отримав паперовий рахунок-повідомлення, то він може скористатись електронним дублікатом рахунка. Замовити його можна за посиланням: https://cks.com.ua/remote.

3. Як відмовитися від паперового рахунка-повідомлення і в чому перевага електронних версій?

Із минулого року споживачі можуть в індивідуальному порядку відмовитись від паперового рахунка-повідомлення і користуватись лише електронним форматом. Таку можливість ЦКС реалізував через те, що багато киян вже не користуються паперовими рахунками-повідомленнями, а всю інформацію щодо нарахувань та оплат вони бачать в особистому кабінеті споживача. Утім має бути вибір для тих, кому паперовий формат потрібен.

«Що стосується переваг, то онлайн-рахунки потрапляють до споживачів раніше, адже не потребують друку й доставки. Крім того, якщо ви не користуєтесь паперовим форматом, і рахунки накопичуються в поштових скриньках – це є свідченням того, що тривалий час тут ніхто не проживає. А цим можуть скористуватися недобросовісні люди», – зауважила заступниця директора комерційного комунального концерну «Центр комунального сервісу».

Відеоінструкція, як швидко відмовитись від паперових рахунків-повідомлень, за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=9dxkx6Ju4h4.

4. У чому перевага індивідуального обліку споживання води й тепла та чому варто вчасно передавати показання?

Квартирні лічильники тепла та води – це економія ресурсів і фінансів. Головне правило користування лічильником – він має бути повірений, опломбований та прийнятий на облік. Щоб сплачувати за фактично використані послуги, необхідно щомісяця передавати показання. Юлія Петрик наголосила, якщо вчасно не виконати повірку лічильника, то відповідно до чинного законодавства він може бути знятий з абонентського обліку. У такому разі нарахування відбуватимуться: при наявності вузла комерційного обліку (загальнобудинкового лічильника) – за його показаннями, а за його відсутності – за нормою, що зазвичай означає більші нарахування порівняно з тими, що робляться відповідно до показань повіреного лічильника.

Нещодавно ЦКС підібрав топ-5 відповідей щодо повірки квартирних лічильників, їх можна переглянути тут.

5. Чи можна оплатити спожиті житлово-комунальні послуги частинами в разі наявності заборгованості?

Так, можна. Адже ми усвідомлюємо, що фінансові можливості громадян в умовах повномасштабної війни досить обмежені. Разом із тим, підприємства житлово-комунального господарства столиці продовжують надавати послуги навіть в умовах регулярних обстрілів. Щомісячно комунальні служби вивозять побутові відходи, подають холодну та гарячу воду, наші оселі в зимовий період були з теплом. Надаються й інші послуги, необхідні для належного утримання будинків та прибудинкових територій.

Юлія Петрик зазначила, що купівля матеріалів для проведення ремонтних робіт, вчасної ліквідації аварій, закупівлі пального для спецтехніки напряму залежать від оплати спожитих житлово-комунальних послуг.

Наразі багато споживачів запитують про оплату спожитих послуг частинами, тому ЦКС пропонує укладати договір реструктуризації (розстрочення) заборгованості. Тим більше, що міжопалювальний сезон найбільш прийнятний для оплати накопичених боргів, адже нарахування за опалення вже не проводиться, тому фінансове навантаження на споживача значно менше.

«При укладанні договору фахівці ЦКС обговорюють індивідуальні аспекти і платіжні можливості споживача. А, найголовніше, коли ви реструктуризували борг, то ви уникнете примусового стягнення боргів через суд й ризику припинення надання вам послуг», – підкреслила заступниця директора комерційного комунального концерну «Центр комунального сервісу».

Укласти такий договір можна в одному з районних сервісних центрів ЦКС або підписати дистанційно за допомогою електронного цифрового підпису.

Ознайомитися з переліком документів, необхідних для укладення договору на послуги або договору реструктуризації заборгованості, порядком підписання договору можна також на сайті ЦКС в рубриці «Часті питання», розділ – «Боржникам» – https://cks.com.ua/faq.

6. Як перевірити в особистому кабінеті стан оплати житлово-комунальних послуг?

У розділі особистого кабінету споживача «Довідка про платежі» відображається стан оплат за обраною адресою. У ньому будуть зазначені: послуга, сума і дата оплати, утім без квитанції про оплату. Якщо ви здійснювали оплату через особистий кабінет споживача, автоматично на електронну пошту отримаєте квитанцію про оплату. При здійсненні оплати через фінансові та банківські установи квитанцію про оплату надає відповідна установа. Якщо ви сплачували за реквізитами або окремо через особистий кабінет кожного постачальника послуги, то інформація про оплату такими способами у «Довідці про платежі» не відображається.

Переглянути повний запис «прямої лінії» можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=cn_FT0vpbcQ.

Заступниця директора комерційного комунального концерну «Центр комунального сервісу» (ЦКС) Юлія Петрик

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]