Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

9 вересня в парку ім. Т. Шевченка відбудуться заходи з нагоди Всесвітнього дня надання першої медичної допомоги

07 вересня 2017 року, 17:54

9 вересня з 12:00 до 15:00 у київському парку імені Тараса Шевченка відбудуться заходи з нагоди Всесвітнього дня надання першої медичної допомоги та пропаганди здорового способу життя.

У цей день будь-хто зможе за допомогою висококваліфікованих медичних працівників виміряти артеріальний тиск, перевірити рівень кисню у крові, пройти електрокардіографічну діагностику. Також відбудеться флешмоб із проведення серцево-легеневої реанімації на спеціальних манекенах.

Для учасників флешмобу підготували цінні подарунки, а для всіх присутніх – тематичні інформаційні листівки та майстер-класи з надання домедичної допомоги при втраті свідомості, артеріальній кровотечі, ДТП за участю мотоцикліста, з серцево-легеневої реанімації дорослих і дітей. Присутніх ознайомлять із необхідним переліком медичних препаратів для домашньої аптечки. Також передбачено конкурси та ігри, безпрограшну лотерею тощо.

Цього року основний акцент – на вмінні надати потерпілому внаслідок ДТП необхідну найпростішу медичну допомогу для порятунку його життя, зменшення страждань, а також щоб запобігти розвиткові можливих ускладнень. Як показує досвід, ситуації, які вимагають надання першої допомоги, найчастіше виникають несподівано, в умовах дефіциту часу та нерідко у відсутність людей із медичною освітою. На жаль, за результатами опитування, 80% наших громадян не вміють надавати першу допомогу.

Між тим, проблема травмування та загибелі населення унаслідок дорожньо-транспортних пригод є однією з глобальних загроз для людства, і першою з причин травмування й загибелі молодих людей віком до 30 років. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 10% смертей і 15% усіх випадків інвалідності відбувається від травм, отриманих під час ДТП. 70 відсотків із-поміж загиблих помирають до прибуття медичних працівників, тобто без допомоги. 40 відсотків постраждалих гинуть від зовнішньої кровотечі. Тому надання першої та домедичної допомоги при ДТП (і не тільки при ДТП) є найважливішим для порятунку життя.

Із 2000 року Всесвітній день надання першої медичної допомоги проводиться кожну другу суботу вересня. Ініціатором його проведення виступили національні організації – члени Міжнародного руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця.

Заходи у центральній частині столиці триватимуть за підтримки Київської міської державної адміністрації, Департаменту охорони здоров’я за участю Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва, Спілки Самаритян України Київського об’єднання Київської міської організації Товариства Червоного Хреста України, Всесвітньої організації «Асоціація превентивної та антиейджинг медицини».

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]