Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

13 травня 2020 року, 11:05

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Інформую вас про ситуацію в столиці та дії і плани міської влади.

Кількість мешканців міста, в яких за минулу добу підтвердили захворювання на коронавірус, збільшилася ще на 30 людей. Серед них – один медик.

За минулу добу в Києві від коронавірусу померли двоє людей. Усього за цей час – 40 летальних випадків.

На сьогодні в столиці вже 1960 підтверджених випадків захворювання на COVID-19. Серед тих, що захворіли: 7 жінок віком від 21-го до 82-ох років. І три дівчинки – 8, 9 та 14 рокiв. Та 9 чоловікiв від 39-ти до 81-го року. Й хлопчик, якому 13-ть років.

До лікарень столиці госпіталізували 5 пацієнтів. Інші лікуються на самоізоляції, під контролем лікарів. Одужала за минулу добу 31 людина. Всього коронавірус подолали 169 мешканців столиці.

Київ розпочав послаблення обмежень. Запроваджуємо ми їх поступово. Щоб ситуація різко не погіршилася. І щоб увесь карантин, який ми запровадили вчасно, не виявися марним.

Окрім непродовольчих магазинів, перукарень, літніх майданчиків кафе і ресторанів та іншого малого й середнього бізнесу, від учора розпочали працювати і стоматологічні клініки столиці. Вони відкриваються тільки за умови дотримання суворих санітарних норм та правил. Ці вимоги опубліковані на сайті КМДА. Також у Києві на сьогодні працює вже 31 продовольчий ринок.

Щодо міського транспорту і того колапсу, що відбувався вчора на дорогах міста. Поки що наземний громадський транспорт столиці працює в обмеженому режимі. І користуватися ним можна тільки за наявності спецквитка. Ми плануємо після 22 травня відновити роботу громадського транспорту у звичайному режимі.

Але, треба розуміти, що зупинити громадський транспорт можна за один день. А от, аби повністю відновити його роботу, – потрібен деякий час. Тобто, це робиться поступово.

Тому, щоб перейти на звичайний режим роботи, ми будемо постійно нарощувати кількість рухомого складу на маршрутах. Та відновлювати мережу маршрутів громадського транспорту. В першу чергу – електротранспорту: трамваїв та тролейбусів.

Учора на вулиці міста вже вийшли 30 додаткових одиниць транспорту на всі маршрути . Йдеться про 22 маршрути громадського транспорту, за якими сьогодні перевозять пасажирів. Їх обслуговує вже понад 300 машин рухомого складу. І ми щоденно будемо збільшувати кількість одиниць транспорту. З оперативною інформацією і розкладом можна буде ознайомитися на сайті  КМДА.

А тепер про метро. Я ЗВЕРТАЮСЬ ДО УРЯДУ: після 22 травня, а ТОЧНІШЕ – з 25 ТРАВНЯ (бо 22-ге це п’ятниця, а потім два вихідних),  ДОЗВОЛИТИ ВІДНОВИТИ РОБОТУ МЕТРО в столиці!

Звичайно, ми будемо зважати на ситуацію із розповсюдженням вірусу і сподіваємося, що вона не погіршиться. Ми не хотіли закривати метро і тримали його роботу до останнього. Вже поки уряд не ухвалив таке рішення. Але, коли все більше людей повертаються до роботи, до якої треба доїхати, в місті відбувається колапс! І ми будемо наполягати на відновленні роботи метро.

Щодо ідеї спецперепусток для проїзду в метрополітені – вона АБСОЛЮТНО УТОПІЧНА. Ми створимо страшенні натовпи і буде ще гірше. Тому метро має відкритися для роботи в ЗВИЧНОМУ режимі. Це дозволить перерозподілити потік пасажирів і нормалізувати роботу всього громадського транспорту столиці.

Але я хочу звернутися і до киян: це не значить, що всі повинні кататися, як зазвичай. Тут настає і ВАША відповідальність! За дотримання дистанції, обов’язкову наявність маски, рукавичок, дотримання елементарних правил. І проїзд у транспорті тільки на роботу, в справах, за нагальної потреби.

Безпека сьогодні – понад усе! Інакше буде інфекційний вибух і це буде відповідальність самих людей, які не дослухаються до закликів і рекомендацій. Пам’ятайте про це…

Я хочу зазначити, що найбільш вразливими до вірусу є літні люди, особливо із хронічними захворюваннями. А також медики, працівники поліції та соцпрацівники, які контактують із людьми із груп ризику або з великою кількістю людей. Працівники громадського транспорту, мешканці гуртожитків.

Окремо підкреслю: в Києві хворіє багато дітей! Від немовлят до підлітків. Причина – перш за все, недбалість і недотримання правил батьками. Нехтування елементарними рекомендаціями.

Сьогодні в столиці 126 хворих дітей. В лікарнях – перебувають 17 дітей і підлітків. Я вчора ввечері був у міській дитячій інфекційній лікарні. Так я вам скажу, всі бокси в ній заповнені хворими дітьми і пацієнтами з підозрою на коронавірус. Подивіться невеликий репортаж з лікарні, який я зняв на телефон.

ВІДЕО

Я ще раз закликаю батьків: не ведіть дітей на майданчики, в публічні місця, не відпускайте безконтрольно гуляти. Ви несете відповідальність за здоров’я своєї дитини. Не будьте легковажними!

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ та із соцмереж.

Питання із соцмереж. Ви обіцяли не відключати гарячу воду під час карантину. Натомість, вже висять об’яви про гідравлічні випробування і почали відключати  воду. Чому?

 По-перше, хочу сказати, що насправді ми врахували ситуацію із карантином. Адже мали розпочати випробування мереж ще на початку квітня. Та розуміючи, що багато людей перебувають вдома, ми відтермінували ці роботи на місяць. І розпочинаємо їх лише з часу запровадження послаблень. Коли велика частина людей уже повертається до роботи.

Гарячу воду відключають для проведення технологічних випробувань. Це необхідно для підготовки тепломереж до наступного опалювального сезону. Щоб увійти в нього без аварій і вчасно.

 Це не просто забаганка міста. Ми, як і інші українські міста, керуємось нормативними актами уряду, профільного міністерства. І не проводити випробувань не маємо права.

 Я розумію, що відсутність гарячої води – це дискомфорт і перепрошую у киян за це. Однак іншого способу підготовки мереж немає. Прошу це  зрозуміти. Працівники комунального підприємства «Київтеплоенерго»  максимально оперативно та якісно виконуватимуть ці роботи.

Питання від каналу СТБ. Уже повертаються до роботи чимало представників малого та середнього бізнесу. Та є багато й тих, хто не зміг відновити роботу, через кризу й інші економічні причини. Чи буде допомагати (чи вже допомагає) місцева влада бізнесу? Як?

Так, сьогодні складно всім. Два місяці ми живемо зовсім в інших реаліях. Хтось втратив роботу, хтось пішов у вимушену відпустку, хтось почав заробляти менше.

Місто також втрачає кошти. За нашими розрахунками втрати міського бюджету через пандемію сягають уже 1,5 млрд гривень.

У разі погіршення ситуації, столиця буде ухвалювати рішення про додаткове коригування бюджету. Адже ми практично не отримуємо податків та зборів, які надходили від малого та середнього бізнесу. Але ми розуміємо, як складно бізнесу і що його треба підтримати. І робимо все, що можемо в цій ситуації.

 Як ви знаєте, ми надали 50 відсотків знижки для малого та середнього бізнесу на сплату за оренду комунального майна. У разі неможливості використання об’єкта – так само на період обмежень – орендарів комунального майна звільнили від оплати за договорами оренди.

Також, з 1 березня до 30 квітня, фізичних осіб-підприємців звільнили від сплати єдиного соціального внеску.  

 Розуміючи, що бізнес несе втрати і йому потрібна допомога, ми підготували рішення Київради про запровадження для літніх та сезонних майданчиків кафе і ресторанів символічної фіксованої сплати пайової участі. В сумі – 1 гривня. Для літніх майданчиків – до кінця жовтня цього року. Для сезонних – до кінця грудня. 

 Також літнім та сезонним майданчикам, що отримували документи в 2019 році, Департамент містобудування та архітектури видасть нові документи на розміщення без опрацювання і зайвих погоджень. Терміном у 2 робочих дні. Стосуватиметься така процедура і нових майданчиків, що захочуть працювати з дотриманням всіх вимог. 

 Також нагадаю, що міська влада відновила співпрацю з Фондом розвитку підприємництва – колишнім Німецько-українським фондом. Підприємці столиці зможуть отримати від фонду фінансування на реалізацію інвестпроектів.

Місто теж передбачило кошти в бюджеті на фінансово-кредитну підтримку  бізнесу. Понад 7 мільйонів гривень. За рахунок цього київським підприємцям компенсуватимуть 50% процентної ставки за кредитним договором із фондом.

Ми розуміємо, що малий і середній бізнес – це основа економіки міста. І його треба підтримувати та заохочувати.

Буде складно всім. Але, переконаний: спільними зусиллями і конструктивною співпрацею ми цей виклик подолаємо.

Головне: бережіть себе!

 

  

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]