Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

14 квітня 2020 року, 11:10

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Повний текст під відео.

Кількість киян, у яких лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, на жаль, збільшилася за минулу добу ще на 56 людей.

З них п’ять медиків.

За добу, що минула, в столиці, на жаль, – ще 1 летальний випадок.

Загалом у Києві вже 551 підтверджений випадок захворювання на COVID-19.

Захворіли:

26 жінок віком від 26-ти до 74-ох років.

Та 24 чоловіків – від 21-го до 82-ох років.

Захворіли і шестеро дітей – троє дівчаток та троє хлопчиків віком від трьох до семи років.

До лікарень столиці госпіталізували 11 пацієнтів. Інші лікуються на самоізоляції, під контролем медиків.

Зазначу, з випадків, зареєстрованих за минулу добу, ще 2 – у Києво-Печерській Лаврі.

А також летальний випадок, про який я сказав, – це монах Почаївської Лаври, який перебував у Києво-Печерській Лаврі та був госпіталізований. Чоловікові було 42 роки.


Вчора ми посилили карантин в Лаврі. На території Лаври виставили 4 пости з правоохоронців і фахівців лабораторного центру.

Також поліція і Нацгвардія контролюють входи і виходи з території. Потрапити туди можна тільки за спеціальним дозволом.

Учора ми направили медичні бригади в Лавру. Медобстеження там пройшли 230 служителів Лаври та 68 учнів духовної семінарії.

Серед них виявили хворих. Двох госпіталізували. Один відмовився від госпіталізації.

Сьогодні запланований відбір зразків для лабораторного дослідження ПЛР у служителів Київської духовної академії та семінарії.

Також зранку почали посилену дезінфекцію приміщень Києво-Печерської Лаври. Її робитимуть щодня. Як і медогляд усіх, хто мешкає на території Лаври.

 

Я ще раз звертаюся до киян, до всіх українців. Залишайтеся вдома на Великодні свята! Не наражайте на небезпеку себе і своїх близьких!

Нам не потрібен після Пасхи вибух хвороби. Я переконаний: ніхто не мріє потрапити в інфекційне відділення.

От я вчора там був. Бо, як і обіцяв, продовжую перевіряти як працюють лікарі. В яких умовах отримують допомогу пацієнти.

І зараз невеликий репортаж, знятий мною на телефон в інфекційному відділенні лікарні номер 4, в Солом’янському районі. Це – одна з опорних лікарень першої хвилі.

Я сподіваюсь, усі будуть дослуховуватись рекомендацій лікарів. І продовжую інформувати вас.

 

Також хочу зазначити, що з четверга, 16 квітня, до наступного понеділка ми посилюємо контроль на постах, виставлених на в’їздах до Києва.

Зокрема, вводиться обов’язкова термометрія для пасажирів транспорту, що прямує в столицю. Це стосується автобусів, грузопасажирського та легкового транспорту, що перевозить більше трьох пасажирів (включно з водієм).


Підкреслю також, що в поминальні дні всі кладовища міста, за рішенням комісії з надзвичайних ситуацій, будуть закриті.

Нагадаю, з пропозицією перенести поминальні дні виступили і представники конфесій, з якими я неодноразово зустрічався.

Поминальні дні перенесено на 6 червня.

 

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ та із соцмереж. Їх приходить достатьно багато, відповім на ключові з них.

Питання від видання Факти.ua

Нещодавно головний санітарний лікар України Ляшко заявив, що з 15 квітня очікується пік епідемії. І якщо захворюваність в країні сягне близько 10 відсотків, буде колапс медичної системи.  Чи прораховує столична влада такий варіант? Чи є план на такий випадок? 

Як показує досвід Італії, Іспанії та США, абсолютно підготуватися до боротьби з цим новим вірусом – практично неможливо. Але мінімізувати ризик великої пандемії – реально. 

У столиці щодня відбуваються засідання постійної комісії з надзвичайних ситуацій, яка ухвалює оперативні рішення. Виходячи із ситуації, ми розробляємо подальшу нашу стратегію, що потрібно робити. 

Як вже неодноразово говорив, що місто, наскільки в наших силах, забезпечило медиків захисними костюмами та масками. Ми закупили експрес-тести. Їх сьогодні в лікарнях міста понад 13 тисяч. Закупили також системи для ПЛР тестування. У медзакладах столиці на сьогодні є 390 апаратів штучної вентиляції легень.

Ми облаштували вже 14 баз у лікарнях, які можуть одночасно прийняти понад 1 700 хворих на коронавірус.

У разі необхідності можемо розгорнути 7 тисяч додатоквих ліжок. Втім, якщо буде найгірший сценарій, – навіть цього буде замало. 

І в цій ситуації, коли ми ще можемо контролювати розповсюдження вірусу, головне – дотримання обмежувальних правил. Дотримання умов самоізоляції та обсервації.

Парламент може хоч кожного дня підвищувати штрафи. Поліція – ходити і ловити порушників у парках. Але, поки люди самі не зрозуміють, що треба берегтися і перечекати час удома, – вірус буде розповсюджуватись…

Наступне питання від телеканалу СТБ та ICTV

Минулого тижня ви говорили: компанії, де виявлять випадки захворювання на COVID-19,  можуть закрити на карантин. Чи є в столиці такі випадки? Хто  буде слідкувати за дотриманням правил карантину? 

Таке рішення ухвалила комісія  з надзвичайних ситуацій.

Якщо на підприємстві чи в установі виявлять випадок захворювання, – підприємство закривають. А усіх працівників відправляють на двотижневу самоізоляцію під контролем лікарів. 

І у нас вже є такий випадок – в Києво-Печерській Лаврі.

Контролювати виконання цих заходів мають «Київський міський лабораторний центр МОЗ України», головне управління Держпраці у Київській області та Національна поліція.

Рішення комісії  є обов’язковими для всіх підприємств, установ та організацій, розташованих у Києві.

Нагадаю, за порушення умов карантину, правил протиепідемічних заходів та санітарного законодавства передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. А нижній поріг штрафу становить 17 тисяч гривень.

Наступне запитання із соцмереж

У Чорнобильських лісах палають пожежі. Що там насправді відбувається, чи ви знаєте? Наскільки зараз перевищений радіаційний фон у Києві?

Так, в екосистемах Чорнобильської зони тривають пожежі. Для гасіння вогню залучено 96 одиниць техніки та 405 чоловік особового складу.

Там працюють рятувальні служби вже з багатьох міст України.

Зупиняють вогонь і київські рятувальники, також і з Дніпра їдуть на допомогу, з Полтави. Задіяна авіація.

Залишаються три напрямки пожеж – Корогоцьке, Котовське та Лісовецьке лісництва.

Причина ж пожеж проста. Я про це вже казав неодноразово: це спалювання сухої трави та необережне поводження з вогнем.

У столиці ми постійно контролюємо радіаційний фон. Перевищень поки  немає. Фон не перевищує 0,013 мікроренген на годину. При нормі 0,03 мікроренгени на годину.

Під Києвом, внаслідок горіння трави, горів і тліє торф. За тиждень торф гасили в Бородянському, Броварському і Вишгородському районах. На площі приблизно 4 гектари.

 У столиці на гасіння трави, дерев та очерету підрозділи ДСНС виїжджали протягом тижня 57 разів. Майже 350 рятувальників та 70 одиниць техніки були залучені до гасіння пожеж у місті.

Нагадаю, що парламент збільшив штрафи для паліїв до 150-ти тисяч гривень.

Я звертаюся до всіх, хто стане свідком того, що палять траву, очерет чи багаття: звертайтеся до правоохоронців. Надавайте інформацію. Тільки разом ми зможемо упередити це зло!

Я дякую вам за увагу. Вибачте ще раз за технічні проблеми. Бажаю вам гарного дня! Бережіть себе!

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]