Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

23 квітня 2020 року, 11:00

23 квітня о 12:00 відбудеться онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Повний текст розміщено під відео.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

 

Кількість киян, у яких лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, за минулу добу збільшилася ще на 70 людей.
З них – 5 медиків. 

1 випадок, на жаль, – летальний.

Загалом у Києві вже 1059 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

Захворіли:

34 жінки віком від 21-го до 84-ох років. І 2 дівчат віком до 17 років.
Та 29 чоловіків від 26-ти до 71-го року. І п’ятеро хлопців до 17 років.

До лікарень столиці госпіталізували 24 пацієнта. Інші лікуються на самоізоляції під контролем медиків. За минулу добу одужало ще 6 людей. Усього в столиці одужало 45 киян, які лікувалися від коронавірусу.

Хочу нагадати, що в столиці продовжує працювати Моніторинговий центр з протидії розповсюдженню COVID-19.

До групи ризику, що контролює центр, увійшли понад 40 тисяч киян. Ті, хто прибули з країн із великим розповсюдженням вірусу. Та ті, хто контактували з хворими.Моніторинговий центр вже здійснив майже 9 тисяч контактів для отримання інформації – дзвінків та опитувань про самопочуття, про перебування в самоізоляції, про контакти за останній час.

Фахівці центру надають рекомендації або необхідну допомогу. Зокрема, й емоційну чи психологічну підтримку.Одне з головних завдань роботи центру – моніторинг дотримання визначеними категоріями самоізоляції або обсервації.

Бо ми повинні виставити максимальні перепони для розповсюдження вірусу!Ті, хто відмовляється йти на контакт з центром, далі  матимуть справу з правоохоронцями. 

Зазначу, що поліція вже склала 66 протоколів за порушення режиму самоізоляції.

Щодо тих людей, які нехтують правилами та наражають на небезпеку інших.

Також у столиці порушили кілька кримінальних проваджень за поставлення особи в небезпеку зараження вірусом та за порушення карантинних обмежень.

Загалом за цей час правоохоронці склали 951 протокол щодо порушників. З них зокрема: 179 – за  перебування без масок у громадських місцях, 21 – за перебування групою більше 2 осіб.

За результатами розглядів у судах, до бюджету  стягнуто майже 177 тисяч гривень.

Я розумію, як всі втомилися від карантину. Як всі хочуть повернутися до звичного життя.

Але вкотре звертаюся: все залежить від нас! Від того, наскільки відповідально і свідомо ми ставимося до виконання необхідних правил. Чим менше людей їх порушує – тим менше киян захворіє. І тим швидше ми подолаємо цей виклик!

Бо сплеск хвороби за ці дні – це ж результат усіх активностей у Вербну неділю.

Наступною хвилею, приблизно за тиждень, підуть ті, хто був на Паску в храмах, приймав гостей чи відпочивав у компанії на природі.

Я ще раз нагадаю: поминальні дні, у зв’язку з епідеміологічною ситуацією, перенесені на 6 червня. Тому не йдіть цими вихідними на кладовища! Доступ до них обмежений.

І звертаюся до представників усіх конфесій, аби вони публічно закликали своїх вірян дослухатися і перенести поминання.

Як ви знаєте, наближається річниця Чорнобильської катастрофи.

Зазначу, що місто вчасно виплачує матеріальні допомоги окремим категоріям киян за програмою «Турбота. Назустріч киянам».

Учора я підписав розпорядження про надання щорічної матеріальної допомоги з нагоди 34-ої річниці  Чорнобильської катастрофи.

Одноразову адресну соціальну допомогу – від 300 до 600 гривень – отримають понад 53 тисячі киян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Також готується розпорядження про надання щорічної матеріальної допомоги з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Її отримають понад 78 тисяч ветеранів другої світової, учасники АТО, воїни-інтернаціоналісти, учасники Революції Гідності та інші окремі категорії громадян.

Виплати – від 400 до 800 гривень – розпочнуться вже на початку травня. 

Може, суми й не великі, але місто – як може – допомагає тим, кому сьогодні найскладніше. І понад 140 тисяч киян отримають матеріальну підтримку.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ та із соцмереж.

Питання від кількох ЗМІ:

Чи не вплинули карантинні обмеження на графік будівництва Подільсько-Воскресенського мостового переходу та які роботи відбуваються там сьогодні?

Подільсько-Воскресенський мостовий перехід будують.

Щоб облаштувати нові з’їзди на Верхній та Нижній Вали, розбирають старий Вантовий міст. Роботи з демонтажу аварійної конструкції тривають уже кілька тижнів. 

Триває і будівництво заїзду на мостовий перехід з вулиці Верхній Вал. Фахівці збирають металоконструкції, що потім за допомогою супердомкартів поставлять на опори. Перекладають також інженерні мережі, облаштовують технологічні майданчики та проїзди. 

Також триває спорудження насипу в районі Русанівських садів та будівництво мосту над ними. Там вже бетонують і встановлений прогін мосту зі сторони Троєщини. 

У травні дорожники розпочнуть асфальтування проїжджої частини Подільсько-Воскресенського мостового переходу. А на початку літа розпочнуть встановлювати ванти на арочну конструкцію мосту. Далі повністю демонтують нижню частину тимчасових опор і міст «стане» на своє місце.

Хочу наголосити: ми робимо все, щоб до кінця цього року відкрити автомобільне сполучення Подільсько-Воскресенським мостовим переходом. І розпочати будівництво нової гілки метро.

Я вчора був на мосту, перевіряв що там відбувається. Пропоную подивитися невеликий репортаж.

Питання із соцмереж:

Чому в Києві незначна кількість тих, хто одужав? Чому хворі одужують так повільно? 

Вірус COVID-19 – дуже агресивна і не до кінця вивчена хвороба. Ліків від якої досі немає. Як і вакцини. Медики застосовують різні препарати. Одні спрацьовують. Інші – менш ефективні. Тому і лікується коронавірус дуже складно і довго. 

За даними фахівців, у середньому процес лікування триває 20 днів. Є й випадки, коли людина хворіла 37 днів. 

20 днів тому в Києві було зареєстровано 160 хворих. А сьогодні їх – більше тисячі! То скільки ще пройде часу, поки всі одужають?

Аби перевірити, що людина вже поборола вірус, лікарі проводять два ПЛР тести.

Китайські та італійські фахівці свого часу теж почали так робити. Бо виявилося, що один тест не може точно показати, що вірусу в організмі вже немає. А людина в цей час може залишатися заразною.

У половини людей, які перехворіли COVID-19 та клінічно одужали, вірус зберігається в організмі від одного до восьми днів. Навіть, після зникнення всіх симптомів.

І така ситуація з повільним одужанням не тільки в столиці. Із понад 7 тисяч хворих в Україні, одужали 505 пацієнтів.

Тому ми і закликаємо людей берегтися. Вірус – агресивний і небезпечний. І лікується надто складно.

З огляду на те, що карантин подовжено до 11 травня, чи будуть цієї весни відкриті школи?

Карантин в Україні продовжили до 11 травня  – відповідне рішення уряд ухвалив учора. І це означає, що ми маємо бути готові до завершення навчального року дистанційно. Міністерство освіти вже  надало роз’яснення для всіх закладів освіти. Ознайомитися з ними можна на сайті міністерства.

Сьогодні всі столичні заклади освіти продовжують працювати в режимі дистанційного навчання, онлайн занять. Для цього є всі можливості. Нагадаю, що саме столиця першою впровадила і теле-уроки, аби учні старших класів могли скласти ЗНО і підготуватися до вступу у вищі навчальні заклади. 

Тепер – щодо того, як школи мають організувати закінчення навчального процесу. Згідно з наказом міністерства, оформлення свідоцтва про здобуття базової середньої освіти, табелів навчання учнів має бути завершене не пізніше 15 червня. 

Учням 1-8-х і 10-х класів, які планують поміняти заклади освіти, рекомендовано надіслати копії документів електронною поштою або в інший спосіб. А оригінал документа надати у вересні 2020 року.

Щодо ЗНО. І Міністерство, і місцева влада проводять консультації, аби розробити оптимальний алгоритм дій. Щоб вступна кампанія відбулася. 

Я дякую вам за увагу! Ми все подолаємо. Головне – бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]