Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

29 квітня 2020 року, 11:05

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Я продовжую інформувати про ситуацію в місті та дії міської влади.

Кількість киян, у яких за минулу добу лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, збільшилася ще на 43 людини. П’ятеро з них – медики.

Один випадок за минулу добу, на жаль, летальний.

На сьогодні в столиці 1341 підтверджений випадок захворювання на COVID-19.

Захворіли:

21 жінка віком від 25-ти до 60-ти років. І одна дівчинка 12-ти років.

20 чоловіків від 20-ти до 66-ти років. Та хлопчик, якому 9 років.

Із випадків захворювання, підтверджених за минулу добу, – 2 у Києво-Печерській Лаврі.

До лікарень міста госпіталізували 17 пацієнтів. Інші – лікуються на самоізоляції, під контролем медиків.

Зазначу, що протягом двох останніх днів одужали ще 5 киян.

Усього в столиці за цей період подолали коронавірус 69 людей.

Хочу нагадати, що продовжує працювати Моніторинговий центр з протидії розповсюдження COVID-19, що ми створили в столиці.

Усього до центру для контролю за режимом самоізоляції передали інформацію про понад 52 тисячі киян. Із них майже 47 тисяч – особи, що повернулися в Україну з-за кордону із 11 березня. Інші – кияни, що лікуються вдома або контактували з хворими і теж повинні перебувати на самоізоляції.

Сьогодні до здійснення фізичного контролю за дотриманням самоізоляції залучені також працівники Муніципальної охорони. Вони об’єднані у постійні групи, що регулярно спілкуються з людьми.

Контроль за тим, чи дотримується людина правил самоізоляції, здійснюється у вибірковому порядку і поєднується із дзвінком телефоном та контролем геолокації за допомогою чат-боту. 

Алгоритм моніторингу наступний: спочатку попередження та роз’яснювальна робота. За повторне порушення або відмову від дотримання режиму самоізоляції – правоохоронці складають адміністративний протокол.

На фізичний контроль моніторинговий центр передає правоохоронцям контакти людей, які відмовляються від спілкування з фахівцями центру, ігнорують телефонні дзвінки.

Фізичний контроль за киянами віком старше 60 років, які є в групі ризику і повинні  перебувати на самоізоляції, здійснюють працівники керуючих компаній, а також сімейні лікарі.

Альтернативою фізичному контролю є телеграм-бот, який створив і запустив Моніторинговий центр з протидії COVID-19.

Зазначу, що у більшості з тих, хто перетнув кордон України до 14 квітня, двотижневий термін самоізоляції уже минув.

Ми сьогодні робимо все, аби хвороба не розповсюджувалася стрімко.

І всі повинні розуміти, що дотримання елементарних правил збереже і ваше здоров’я, і здоров’я багатьох людей навколо. Бо запроваджувати перший етап послаблень ми зможемо тільки коли побачимо, що динаміка захворювання йде на спад.

Хочу нагадати, що місто продовжує підтримувати малий і середній бізнес. Про пільги столичним підприємцям я вже неодноразово розповідав.

Також  повідомлю, що міська влада відновлює співпрацю з Фондом розвитку підприємництва – колишнім Німецько-українським фондом.

Підприємці столиці зможуть отримувати від фонду фінансування на реалізацію  інвестпроектів на доступних умовах. На рівні 13 % річних.

Місто теж передбачило кошти в бюджеті на фінансово-кредитну підтримку  бізнесу – понад 7 млн грн.

За рахунок цих коштів київським підприємцям компенсуватимуть 50 % номінальної відсоткової ставки за кредитним договором.

Тобто, завдяки такій співпраці міста і Фонду розвитку підприємництва, відсоткова ставка для позичальника становитиме 6,5 %.

До кінця цього року банки-партнери, яких визначає Фонд, зможуть видати близько 200 млн грн кредитів на підтримку та розвиток столичного бізнесу.

Це «живі» гроші, які сторицею повернуться в економіку міста.

Ми розробили ефективний і максимально прозорий механізм. А процедура отримання фінансово-кредитної підтримки – проста та займатиме у підприємців мінімум часу.

Позичальниками можуть бути суб’єкти господарювання, зареєстровані в місті Києві. І виробничі потужності яких розміщені повністю або частково на території столиці або Київської області.

 

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

5 канал

У Києві тимчасово обмежили надання стоматологічних послуг. Вже є випадки, коли медиків стоматологій змушують писати заяви на відпустку за власний кошт. Які альтернативи мали б пропонувати таким медикам? І яка відповідальність у таких випадках керівників медзакладів?

У Києві тимчасово обмежили надання стоматологічних послуг, крім невідкладних випадків. Рішення про невідкладність у кожному конкретному випадку ухвалює лікар-стоматолог. 

А під тимчасову, вимушену заборону підпала діяльність суб’єктів господарювання, що передбачає надання наступних послуг: ортодонтія, хірургічна стоматологія, терапевтична та дитяча стоматологія.

Таке рішення зумовлене турботою про здоров’я лікарів та пацієнтів. Адже надання стоматологічних послуг людині, хворій на коронавірус, є небезпечним. Бо людина може навіть не підозрювати, що інфікована.

Підкреслю. Йдеться про планові медичні послуги. І не тільки в стоматології. Також у місті поки не роблять планових операцій та обстежень у всіх медичних  закладах. Тільки – ургентні випадки.

Ви кажете, що є випадки, коли медиків стоматологій змушують писати заяви на відпустку за власний кошт. Хочу наголосити: запроваджений в Україні карантин не є приводом для звільнення співробітника чи відправлення його у таку відпуску. Положення Кодексу законів про працю не дають такого права. 

Якщо людина вважає дії роботодавця незаконними, треба звертатися до суду з позовом про порушення трудових прав. Але не пізніше, ніж через місяць після такого порушення.

І це стосується не тільки стоматології. 

Я звертаюся до кожного мешканця столиці: ми, наскільки це можливо, підтримуємо малий та середній бізнес. Якщо керівники таких підприємств порушують ваші права – звертайтеся до правоохоронних органів.

Питання від каналу ICTV.

Чому паліативному відділенню на вулиці Богатирській виділили менше коштів, чим планували?  І воно недоотримало потрібне обладнання (рентгенапарати та інфузомати – пристрої для автоматичного внутрішньовенного введення лікарських засобів). А  у персоналу низькі зарплати. 

Щодо виділених коштів, то такі розрахунки були здійснені державою. І тут питання до Національної служби здоров’я. 

Нагадаю, з 1 квітня цього року медзаклади всіх рівнів перейшли на модель фінансування Національної служби здоров’я. Згідно із Законом «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». 

До програми гарантій увійшли послуги первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної медичної допомоги. А також – екстрена, паліативна та реабілітаційна допомога.

Медпослуги, в рамках програми медичних гарантій, фінансує Національна служба здоров’я України за прямими договорами із медзакладами. Така медична реформа…

Я хотів би нагадати, що місто виділило 900 млн на доплати лікарям наших столичних медзакладів. Кошти за квітень вони можуть отримати вже найближчим часом.

Скажу наступне. На реконструкцію приміщень міської шкіро-венерологічної лікарні, на базі якої минулого року створили відділення Центру паліативної допомоги дітям, місто виділило понад 36 млн грн. На ці кошти там здійснили ремонт, закупили необхідне обладнання.

Це унікальне відділення для надання психо-соціальної допомоги дітям створили саме за ініціативи та повного фінансування міської влади. І воно укомплектоване сучасним обладнанням.

Коли ми говоримо про обладнання, треба розуміти, що відділення паліативної допомоги – це не реанімація, де потрібне обладнання про яке ви питаєте.

І така допомога дітям, які знаходяться в паліативному стаціонарі, може надаватися у реанімації міської дитячої лікарні № 1, що знаходиться на одній території з Центром паліативної допомоги. Там необхідне обладнання є.

Я дякую вам за увагу! І зазначу, що місто сьогодні не тільки бореться з розповсюдженням вірусу.

Ми продовжуємо втілення важливих інфраструктурних проектів, ремонтуємо дороги, триває будівництво метро на Виноградар, оновлення київського зоопарку, реконструкція столичних парків.

Щоб, коли місто повернеться до звичного життя,  ви побачили результати цієї роботи.

Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]