Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

08 травня 2020 року, 11:00

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Початок: о 12:15.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Сьогодні, в День пам’яті та примирення, ми згадуємо і шануємо тих, хто боровся з нацизмом, хто героїчно захищав свою землю.

З кожним роком все менше живих історій, все менше з нами ветеранів і очевидців Другої світової. І сьогодні кожен із нас як ніколи розуміє справжню ціну словам «хвилина миру». Бо, як і 75 років тому, українцям зі зброєю в руках доводиться відстоювати цілісність та незалежність своєї держави.

Ми пам’ятаємо та шануємо тих, хто в різні часи захищав нашу землю. Нам потрібна єдність заради миру в нашій державі. Єдність потрібна і для того, щоб подолати виклики, що постали перед Україною та світом сьогодні.

А ситуація з розповсюдженням вірусу – невтішна.

Вперше за час боротьби Києва з пандемією, минулої доби в столиці – три летальних випадки від коронавірусу. Лабораторно підтвердили захворювання ще в 46-ти людей. Серед них – один медик.

На сьогодні в столиці вже 1721 підтверджений випадок захворювання на COVID-19. 32 людини померли. Захворіли: 18 жінок віком від 26-ти до 81-го року. І троє дівчаток – двох, восьми та тринадцяти років. 21 чоловік  від 31-го до 79-ти років. Та четверо хлопчиків, яким 9 місяців, 4, 7 та 9 років.

До лікарень столиці госпіталізували 20 пацієнтів. Інші – лікуються на самоізоляції, під контролем лікарів. Загалом у лікарнях столиці зі всіх пацієнтів з коронавірусом – 44 у важкому стані. 5 із них – підключені до апаратів штучної вентиляції легень.

Одужали в столиці за минулу добу 17 людей. Усього подолали хворобу за цей час 127 мешканців Києва.

Ми наближаємося до 12 травня – дня, з якого в столиці плануємо перший етап послаблення обмежень. Нагадаю, чого саме стосуватиметься послаблення.

Ми плануємо відкрити в Києві:

Непродовольчі магазини (загальною площею до 300м2). 

Перукарні та салони краси (за попереднім записом та не більше 1 клієнта на кожну послугу одночасно).

Парки та сквери: групами обмеженою кількістю осіб.

Тимчасові споруди (ларьки): із забороною споживання їжі та напоїв на місці.

Невеликі виробництва непродовольчих товарів та підприємства побутового обслуговування (ательє, побутові послуги та інші).

Зможуть працювати і адвокатські та нотаріальні бюро, аудитори. А також – автокінотеатри, музеї під відкритим небом. Та бібліотеки – поки тільки на видачу книг, без роботи читальних залів.

Обов’язкова термометрія співробітників та відвідувачів. Обов’язкові правила безпеки. Якщо клієнт без маски – він або не заходить у приміщення. Або це – відповідальність надавача послуг, який повинен забезпечити клієнта маскою.

На першому етапі послаблень зачиненими залишаться великі торгово-розважальні центри. Школи, дитячі садочки, дитячі майданчики, прибережні зони відпочинку. Бо подивіться,  тільки за минулу добу – у нас семеро хворих дітей!

Щодо транспорту. Наземний громадський транспорт працюватиме на першому етапі послаблень в нинішньому, обмеженому режимі. До 22 травня точно.

Але ми збільшимо кількість маршрутів у ті райони, що сьогодні мало охоплені. Збільшення маршрутів стосуватиметься електротранспорту – тролейбусів і трамваїв.

Бізнес, що почне роботу, повинен вирішити питання з підвозом своїх співробітників до місця роботи. Метро, як я неодноразово говорив, відкриється за рішенням уряду. І це буде не одразу.

Як ви знаєте, уряд вчора дозволив працювати вже на першому етапі і літнім майданчикам кафе та ресторанів. Комісія з надзвичайних ситуацій міста ухвалила сьогодні умови для їх роботи. Тільки з дотриманням норм безпеки: відстань між столиками 1,5 метри, не більше двох відвідувачів за одним столиком (без врахування дітей до 14 років), засоби захисту в персоналу.

Хочу повідомити, що для підтримки підприємців та спрощення процедур ми підготували рішення Київради, яке винесемо на найближчу сесію.

Відкритим (літнім) та сезонним майданчикам, що отримували документи в 2019 році, Департамент містобудування та архітектури видасть нові документи на розміщення без опрацювання і зайвих погоджень. Терміном у 2 робочих дні. Стосуватиметься така процедура і нових майданчиків, що захочуть працювати з дотриманням всіх вимог.

Також для літніх та сезонних майданчиків місто планує встановити символічну фіксовану суму пайової участі – 1 гривню. Для літніх майданчиків – до кінця жовтня цього року. Для сезонних – до кінця грудня. Розуміючи, що бізнес несе втрати і йому потрібна допомога. Зауважу, що минулого року документи на розміщення отримали 1059 літніх майданчиків кафе та ресторанів.

А тепер я відповім за запитання від ЗМІ.

Запитання від кількох ЗМІ. Ви говорили, що місту допомагає соціально-відповідальний бізнес. Яку саме допомогу отримала столицю і від кого?

Так. Я вдячний підприємцям, соціально-відповідальному бізнесу, що долучився до підтримки міста в боротьбі з вірусом.

За цей час бізнес передав столиці: понад 26,5 тисячі костюмів біозахисту. Більше 36-ти тисяч тестів і три лабораторії ПЛР. 19 апаратів ШВЛ. Понад 360 тисяч респіраторів і медичних масок. Дезінфікуючі розчини.
Також бізнес надав у користування 10 нових авто та пальне для медпрацівників та організацій, що залучені до боротьби з коронавірусом.

За рахунок благодійних організацій відновили кисневі мережі у лікарнях першої та другої хвилі прийому хворих на коронавірус.

Допомагають нам і з довезенням медиків на роботу та пацієнтів – на життєво необхідні процедури. Такі, як діаліз, хіміотерапія.

Для медпрацівників, які працюють в опорних лікарнях, організували тимчасове безкоштовне проживання в готелях столиці. Забезпечили їх гарячими обідами. Деякі мобільні оператори – поповнюють лікарям рахунки за мобільний зв’язок.

Я дякую: PARIMATCH FOUNDATION, благодійним фондам «Твоя опора», «Майбутній Київ», «Країна здорових дітей», «Коло», «Фонду Олени Пінчук», громадській організації «Ініціатива Е+». Іноземному підприємству «Логін», компанії «Amaring Apps», корпорації «Артеріум», НАК «Нафтогаз України», товариству «АМЕДА+». Компаніям «Епіцентр», «Цитрус», Pizza Veterano. І багатьом іншим – яких я називав раніше.

Питання від кількох ЗМІ. Ви недавно заявили, що рівень несплати за комунальні послуги в столиці сягнув 6 мільярдів гривень. Яка нині ситуація? Що ви збираєтесь з цим робити?

Я вдячний, що чимало киян та керівників підприємств, дослухалися до нашого звернення і погасили борги за комунальні послуги.

За квітень у столиці рівень оплати за  житлово-комунальні послуги склав понад 86 відсотків. Це на 6 відсотків більш, ніж у березні.

Ці кошти місту життєво-необхідні. Бо це – і розрахунки столиці за енергоносії. І зарплатня двірників, працівників аварійних бригад, працівників ТЕЦ і насосних станцій. Та багатьох інших фахівців, які продовжують щодня працювати.

Понад 20 тисяч комунальників виконують свою роботу на місцях. І ми не допустили збоїв у роботі житлово-комунальної системи з початку карантину.

І ще: дуже важливо, що в період карантину, багато киян дослухались до заклику залишатись вдома і скористатись онлайн-сервісами для сплати за послуги. За цей час рівень оплати за комуналку онлайн за допомогою муніципальних сервісів зріс на 15 відсотків.

А міське підприємство «Центр комунального сервісу» в період обмежень опрацювало понад 300 тисяч онлайн звернень киян. Це – звірка платежів, передача показників лічильників, постановка на облік.

Сьогодні всі консультації і питання щодо надання комунальних та житлових послуг можна вирішити онлайн. Я раджу користуватись цими можливостями, не витрачаючи час на черги і не ризикуючи здоров’ям.

І сьогодні в кількох соціальних мережах ми запускаємо проект «Навчіть найрідніших платити за комуналку онлайн». Там буде перелік всіх ресурсів, що допоможуть зробити такі платежі.

Я дякую вам за увагу! Давайте відповідально ставитись до свого здоров’я та безпеки людей, які поруч. Ми повинні поступово вийти з обмежень, а не бездумно вирватися назустріч небезпеці!

Зараз – невелике відео про те, як ми готуємо київські парки до послаблення обмежень і прийому свідомих киян. Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]