Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Археологи розпочали роботи із захисту та збереження взимку дерев’яних знахідок на Поштовій площі

30 грудня 2017 року, 10:49

Вчора, 29 грудня, археологи розпочали роботи із захисту та збереження у зимовий період дерев’яних знахідок на Поштовій площі.

«Відповідно до статті 35 Закону України «Про охорону культурної спадщини», належну консервацію знахідок має проводити дослідник. Проте, з моменту, коли знахідки були виявлені, жодних робіт з їх консервації не здійснювалось. Ми чули багато причин. Але, як каже міський голова і як показує практика, причини знаходить той, хто не хоче робити. Сьогодні ж, завдяки будівельному магазину «Епіцентр», дослідники розпочали хоча б роботи, що дозволять захистити та зберегти деревину за наявних погодних умов. Менеджмент магазину допоміг археологам і забезпечив їх усім необхідним для цього. Це було вже вкрай необхідно, оскільки деревина мокра і морози могли призвести до її руйнації», – повідомив заступник голови КМДА Олексій Резніков.

Відтак, «Епіцентр» надав наступні матеріали для консервації: гідроізоляційна плівка (1400 кв. м), ізоляційна плівка (12 рулонів), двосторонній скотч для паро-гідробар’єрів (50 шт.), мінеральна вата (75 рулонів), респіратори (20 шт.), рукавички (20 шт.).

Зазначимо, раніше замовнику будівельних робіт на цьому ж об’єкті (КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд, директору Максиму Калініну), а також дослідникам, що проводять археологічні роботи на Поштовій площі (ДП «Центр археології Києва Інституту археології НАН України», директору Михайлу Сагайдаку), було відправлено приписи від Управління охорони збереження історичного середовища та охорони об’єктів культурної спадщини.

Окрім того, нагадаємо, що заступник голови КМДА Олексій Резніков ініціює проведення міжнародної конференції з питань консервації артефактів і музеєфікації пам’ятки археології на Поштовій площі та певен, що археологічна експедиція на Поштовій має стати міжнародною.

 

Довідково.

У Києві на Поштовій площі при проведенні реконструкції були знайдені пам’ятки, що можуть мати історичну та археологічну цінність. Вказані пам’ятки датовані XI-XII сторіччям і свідчать про розташування на цій місцевості прибережного міського кварталу Середньовічного Києва.

Міська влада поставила завдання зберегти ці історичні пам’ятки, а також презентувати їх мешканцям Києва і туристам, які відвідують столицю, у спосіб, що визначать фахівці музейної справи.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]