Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Барельєф «Архангел Михаїл» має залишатися в експозиції Музею історії міста Києва

18 березня 2024 року, 16:18

Барельєф «Архангел Михаїл», один із головних символів міського самоврядування української столиці, має залишатися в експозиції Музею історії міста Києва. На цьому наголосила депутатка Київської міської ради, голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха.

За її словами, за понад сорок років у киян образ барельєфа «Архангел Михаїл» вже стійко асоціюється саме з Музеєм історії міста Києва та сприймається як його візитівка, слугує осердям цілої низки освітніх, екскурсійних та наукових столичних проєктів.

«Із 2016 року керівництво Національного музею історії України ініціює вилучення барельєфа з експозиції Музею історії міста Києва і повернення до своїх фондів. Завдяки участі Міністерства культури України між Національним музеєм історії України та Музеєм історії міста Києва у 2019 та 2020 роках укладалися договори на тимчасове зберігання. 15 березня цього року закінчився термін договору про тимчасове зберігання артефакту. Продовжити зазначений договір керівництво Національного музею історії України відмовляється. Дуже дивна позиція, адже коли зазначений музей мав проблеми з приміщенням, місто пішло назустріч та шукало можливі варіанти вирішення проблеми. Натомість зараз музей демонструє необґрунтовану, на нашу думку, позицію. Така ситуація загрожує тим, що ця унікальна реліквія, створена за кошти киян для киян, назавжди залишить Музей історії міста Києва», – розповіла Вікторія Муха.

Вона наголосила, що Київрада на найближчому засіданні звернеться до Міністерства культури та інформаційної політики України і Національного музею історії України з проханням підтримати колектив Музею історії міста Києва та вжити відповідні заходи для збереження в його експозиції київської реліквії.

«Київська міська рада впевнена, що Міністерство культури та інформаційної політики України і Національний музей історії України мають усі можливості та законні підстави для законного вирішення цього болючого для міста та містян питання, й не допустять втрати Музеєм історії міста Києва головного символу міського самоврядування української столиці – барельєфа «Архангел Михаїл», – підкреслила Вікторія Муха.

Довідково.

У 1982 році під час створення Музею історії міста Києва новій інституції музеї України передавали збережені в оригінальному вигляді артефакти, які були максимально дотичні до минулого української столиці. За згодою Національного музею історії України відповідно до наказу Міністерства культури Української РСР від 03.05.1982 р. № 465 Музею історії міста Києва був переданий барельєф «Архангел Михаїл», який став найважливішим надбанням як унікальна реліквія, створена, збережена і уперше музеєфікована киянами у своєму місті. Впродовж понад 40 років барельєф «Архангел Михаїл» постійно перебуває в головній експозиції Музею історії міста Києва. У філії «Музейно-виставковий центр» на вулиці Богдана Хмельницького, 7, де пам’ятка перебуває з 2012 року, було створено спеціальне місце експонування та на сьогодні забезпечено належні умови для її збереження.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]