Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«На захисті міста»: Музей історії міста Києва презентував проєкт до другої річниці звільнення Київщини від російських окупантів (+фото)

03 квітня 2024 року, 10:59

До другої річниці звільнення Київщини від російських окупантів Музей історії міста Києва представив виставковий проєкт «На захисті міста»: хто і як обороняв Київ упродовж тисячоліть». Ця виставка уособлює збірні образи Захисників міста в різні історичні епохи. Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

«Цими днями кияни вшановують героїв, які два роки тому звільнили Київщину від російських окупантів. Мужні українські Захисники ціною власних життів продемонстрували справжній подвиг людського духу. Цей проєкт нагадує, що Київ за всю свою тисячолітню історію неодноразово був пріоритетною ціллю для ворога. Водночас ця експозиція демонструє, що на сторожі серця нашої країни завжди стояли найзвитяжніші воїни. Кожна битва за Київ – це не лише сторінки в підручниках історії. Це люди – тисячі людей, тисячі доль, тисячі проявів незборимості. Поки стоїть Київ – стоятиме Україна!» – сказала Ганна Старостенко.

Виставковий проєкт «На захисті міста» продемонструє п’ять основних збірних образів Захисників, які стали символами боротьби своєї епохи, уособленням високого ідеалу служіння народу та готовності до подвигу в ім’я держави. Це розповідь про знакові воєнні події тисячолітньої історії Києва – зокрема Русі, Великого князівства Литовського, козацької держави, Української Народної Республіки, незалежної України.

«Сьогодні, коли Київ і вся Україна знову перебуває у стані війни, ми маємо пам’ятати історію нашого протистояння. Історія стає нашою зброєю! Без знання минулого неможливо усвідомити природу сучасних подій. Виставковий проєкт «На захисті міста» ознайомить зі знаковими воєнними подіями з історії Києва, візуалізує збірні образи Захисників і ще раз дасть змогу означити, що Збройні сили України сьогодні воюють не тільки за незалежність, а й за нашу історію», – зазначила кураторка виставки, к. і. н., провідна наукова співробітниця Музею історії міста Києва Аліна Сушко.

Ця виставка дає змогу подивитися на ретроспективу воєнних подій на території України і на те, що ми переживаємо сьогодні. Важливо рефлексувати війну саме зараз, використовуючи всі історичні здобутки та попередній досвід.

Проєкт у форматі вуличної банерної виставки також буде представлений просто неба на Контрактовій площі.

Виставковий проєкт «На захисті міста» реалізував Музей історії міста Києва у співпраці з Центром досліджень воєнної історії Збройних Сил України, Національним університетом оборони України імені Івана Черняховського, Всеукраїнською громадською організацією «Молодий народний рух» за підтримки ZP Law office of Zoriana Pelekh.

Графік роботи виставки – згідно з графіком роботи МВЦ Музею історії міста Києва (вул. Богдана Хмельницького, 7): середа – неділя з 12:00 до 19:00, понеділок і вівторок – вихідні. Каса працює з 12:00 до 18:30.

Відкриття виставки «На захисті міста» в Музеї історії Києва (фото – КМДА, Любов Голуб’ятнікова)

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]