Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Департамент охорони здоров’я підготував роз’яснення щодо порядку констатації смерті у випадку її настання поза межами лікувального закладу

06 лютого 2019 року, 17:20

Якщо людина померла вдома вдень, близькі мають звернутися до сімейного лікаря чи до медичного закладу первинної ланки за місцем проживання померлого. Про це повідомили в Департаменті охорони здоров’я м. Києва.

Так, для констатації смерті людини з 8:00 до 20:00 у будні та з 9:00 до 15:00 у вихідні, необхідно звертатися до сімейного лікаря, з яким підписано декларацію. У разі, якщо декларації немає – до найближчого медичного закладу первинної ланки (Центру первинної медико-санітарної допомоги/амбулаторії загальної практики сімейної медицини). Із 15:00 у вихідні, святкові дні та у нічний час – викликати лікаря, зателефонувавши за єдиним телефонним номером 103.

При проведенні медичного огляду лікар констатує смерть та виключає наявність видимих ознак насильницької смерті. При відсутності таких ознак та у разі, якщо покійний мав встановлений діагноз, який міг привести до смерті і з приводу якого спостерігався у медичному закладі, свідоцтво про смерть видається на основі медичної документації. В інших випадках для уточнення причини смерті необхідно проведення патологоанатомічного розтину.

Щодо судово-медичної експертизи, то її проведенню підлягають, зокрема, тіла з ознаками насильницької смерті чи підозри на них; якщо смерть настала раптово при нез’ясованих обставинах; якщо смерть настала поза місцем проживання; та покійних, особу яких не встановлено.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]