Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Дітей виховують не стіни, а ставлення», – Марина Хонда

10 квітня 2019 року, 18:23

Створення дитячих будинків сімейного типу для сиріт та соціальних квартир для молоді, що лишилася без батьків до 23 років, – серед пріоритетів Департаменту соціальної політики Києва. Така турбота про дітей сиріт і дітей, що залишилися без батьківського піклування, максимально наближує їх виховання до сімейної моделі та дозволяє виростити повноцінних членів суспільства, вважає заступник голови КМДА Марина Хонда. Вона перевірила, на якому етапі перебуває реконструкція муніципального житла, яке виділили для утримання сиріт.

Частину п’ятиповерхової будівлі на вулиці Ярослава Гашека, 4 перетворять на 4 соціальні трикімнатні квартири для осіб з числа дітей, що залишилися сиротами у віці до 23 років.

«Це 2 квартири на одному поверсі для дівчат і ще дві на наступному поверсі для хлопців. У цьому ж під'їзді облаштують приміщення під будинок сімейного типу для молодших сиріт. Для цього об'єднають ще 2 квартири», – повідомила Марина Хонда. Вона зауважила, що перших мешканців у новостворених закладах заселять до кінця року. Окрему квартиру поруч виділять для адміністрації соціального комплексу.

«Дітей виховують не стіни, а ставлення. У дитячих будинках сімейного типу сирота отримує набагато більше уваги і турботи. Так дитина відкриватиме можливості і шукатиме шанси, а не пригнічуватиметься «безнадійністю», – вважає заступник голови КМДА.

Вона додала, що окрім проживання, у будинку передбачено надання таких послуг як соціальні адаптація, реабілітація, інтеграція та реінтеграція у суспільство, а також супровід під час працевлаштування та на робочому місці.

Організація роботи у соціальній квартирі, зазначила Марина Хонда, зокрема, передбачає:

  • розвиток та підтримку навичок самостійного проживання;
  • допомогу в аналізі життєвої ситуації, визначенні основних проблем, шляхів їх розв’язання, залучення до самостійного активного вирішення власної складної життєвої ситуації;
  • формування та підтримку соціальних умінь та навичок;
  • підготовку до сімейного життя, усвідомленого та відповідального батьківства;
  • профілактику вживання алкоголю, наркотичних засобів та психотропних речовин, пропагування здорового способу життя;
  • забезпечення підтримки та зміцнення тривалих зв’язків дітей з біологічними родинами.

За даними заступника голови КМДА, майбутній дитячий будинок сімейного типу на вул. Я. Гашека, 4 буде загальною площею понад 113 кв. м. Реконструкція приміщень для нього обійдеться у більш ніж 2 мільйона гривень. Майже у 5 мільйонів гривень стануть міському бюджету соціальні квартири у цьому ж будинку, загальна площа яких понад 272 квадратні метри. У кожній з 4-х квартир зможуть проживати від 3 до 6 підопічних.

Цього року у Києві буде завершено капітальний ремонт ще двох подібних об’єктів. Це просторі квартири у новобудові за адресою: просп. Академіка Глушкова, 9-Б, які міська влада придбала за кошти державної субвенції.

Зараз у Києві створено 24 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховуються 178 сиріт. Ще близько 100 неповнолітніх з таким соціальним статусом потребують розформування по будинках сімейного типу.

Нагадаємо, 3 квітня заступник голови КМДА Марина Хонда проконтролювала стан приміщень, у яких завершують ремонт для першого у Києві соціального гуртожитку для хлопців-сиріт.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]