Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

До національної кампанії «Лікар для кожної сім’ї» вже приєдналися 95% столичних терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів – Валентина Гінзбург

27 червня 2018 року, 13:17

До кампанії Міністерства охорони здоров’я України «Лікар для кожної сім’ї» вже приєдналися, підписавши декларації з пацієнтами, 95% столичних терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів. Про це повідомила директор Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург під час розширеного засідання Колегії виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Проте, за її словами, про стовідсоткове охоплення киян поки що не йдеться.

«Наразі свого лікаря обрали понад 670 тисяч мешканців столиці. Це близько 23% від усього населення м. Києва – зазначила Валентина Гінзбург. – Найактивнішими у цьому сенсі на сьогодні є мешканці Дніпровського та Дарницького районів. Там декларації підписала майже третина населення. Значно повільніше справа йде у Печерському та Солом’янському районах».

Валентина Гінзбург нагадала, що програма «Лікар для кожної сім’ї» стартувала із 2 квітня 2018 року.

Підписавши декларацію, згідно Наказу МОЗ від 19.03.2018 № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги», громадянин матиме право на безкоштовне отримання низки медичних послуг, що надаватимуться на первинній ланці. Серед них: динамічне спостереження за станом здоров’я дорослих та дітей; проведення діагностики та лікування; надання невідкладної медичної допомоги; направлення пацієнтів для надання їм вторинної або третинної медичної допомоги; вакцинація відповідно до календаря профілактичних щеплень; спостереження за неускладненою вагітністю; надання окремих послуг паліативної допомоги; ведення первинної облікової документації, оформлення довідок, листків непрацездатності тощо.

 «І хоча тим, хто декларацію з лікарем не підписав, у наданні медичної допомоги не відмовлятимуть, я закликаю киян не ігнорувати цю можливість. Добре відомо, що більшість існуючих захворювань можна попередити, а інші – успішно лікувати, коли вони виявлені вчасно. Оберіть лікаря, задекларуйте своє бажання обслуговуватися у нього та піклуйтеся про своє здоров’я та здоров’я своєї родини разом із фахівцем, якому довіряєте», – закликала Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що заробітна платня конкретного лікаря залежатиме від кількості у нього пацієнтів, а це стимулюватиме лікарів до саморозвитку, навчання та самовдосконалення у професії.

«Таким чином, вимальовується такий собі замкнений взаємозалежний цикл: від активної позиції киян щодо вибору лікаря вже сьогодні багато у чому залежить професійність столичних лікарів, а від їхньої професійності – здоров’я киян», – підсумувала директор Департаменту.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]