Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Додаткові можливості, партнерський діалог та обмін досвідом: у Києві проходить Саміт відкритих громадських просторів «Сила партнерства» (+фото)

20 квітня 2023 року, 18:12

У Києві вперше проходить дводенний Саміт відкритих громадських просторів «Сила партнерства», який об’єднав під одним дахом майже 300 представників громадських просторів із різних куточків України, донорських організацій, проєктів міжнародної допомоги, лідерів думок та органів влади. Метою Саміту є ознайомлення із кращими європейськими та українськими практиками, нетворкінгу, налагодження сталого партнерства та розвитку платформи для співпраці.

У межах заходу відбулося три дискусійні панелі, де представники українських та європейських муніципалітетів ділилися думками щодо актуальності такого інструменту як громадські хаби, обговорили успішні кейси налагодження діалогу та партнерства через відкриті простори на конкретних прикладах та розповіли свій шлях до успіху. Зокрема, таким яскравим кейсом у столиці є мережа Vcentri HUB, яка за 3 роки роботи вже об’єднала більше 400 неурядових організації, що співпрацюють із владою не фрагментарно, а на системній основі.

«Для нас важливо, щоб діяльність міських громадських просторів відповідала викликам, потребам часу та актуальним запитам киян та киянок. Така форма організації просторів показала свою універсальність та гнучкість під час пандемії, коли в хабах організували мережу пунктів вакцинації. І, звичайно, під час повномасштабного вторгнення, коли в них сортували та видавали гуманітарну допомогу, а також коли організували комплексні центри консультування для внутрішньо переміщених осіб. Зараз у хабах проводяться тренінги з тактичної медицини від сертифікованих інструкторів, надаються психологічні та юридичні консультації. Також працюємо над запуском «Київ мілітарі хаб», який буде забезпечувати централізованість комплексного надання послуг ветеранам та їхнім родинам», – зазначила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

Під час першого дня Саміту учасники розкрили теми широкого спектру можливих векторів розвитку суспільства через роботу громадських просторів, визначили виклики, з якими стикаються хаби та напрацювали практичні поради у їх створенні.

«Кількість учасників, які долучилися до Саміту, показала неймовірну цікавіть до розвитку громадських просторів як партнерського майданчика між владою та громадою. Наша основна мета – познайомитися з усіма стейкхолдерами процесу розвитку громадських хабів у нашій державі, поділитися досвідом, обговорити проблематику і визначити громадські простори як окрему галузь, що вона де-факто існує і дуже активно розвивається. Відкриті хаби, перш за все, повинні ставати таким умовним «єдиним вікном» із напрацювання спільних проєктів, вирішення проблемних питань між владою та громадянським суспільством. Дякую усім учасникам за цікаві думки, за те, що поділилися власним досвідом, дали дієві поради та усіляко сприяють розвитку галузі громадських просторів», – підкреслив директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА Роман Лелюк.

Саміт продовжиться 21 квітня – одночасно 8 окремих хабів відкриють двері для відвідувачів Саміту, де відбудуться дискусії на актуальні теми, які відповідають цінностям громадського простору.

  1. На базі Vcentri HUB: Голосіїв проходитиме навчання для персоналу відкритих громадських просторів з усієї України «Школа адміністраторів».
  2. У Шевченківському Vcentri HUB заплановане напрацювання важливих складових, що повинні бути у громадських просторах з точки зору громадських активістів, адже громадські простори створюються саме для їхньої зручності.
  3. В Українсько-данському молодіжному домі відбудеться дискусія про те, як хаби допомагають розвивати молодь та стають місцями, де молодь розвиває таланти та народжуються ідеї.
  4. ДіалогХаб проведе інтерактивний захід щодо напрацювання пропозицій у впровадженні комплексного підходу до надання соціальних та психологічних послуг у сфері боротьби з домашнім насильством, використовуючи громадські простори.
  5. На базі простору Освіторія відбудеться обговорення залучення ресурсів хабів до новітніх освітніх процесів.
  6. VeteranHUB підійме тему важливості розроблення комплексних програм соціалізації та реабілітації ветеранів у громадах, що будуть проходити на базі відкритих громадських просторів.
  7. Дім громадянського суспільства готує інтерактивний захід: як знайти дієві інструменти залучення партнерів, донорів та донатів для хабу.
  8. У Центральній бібліотеці для дітей міста Києва обговорюватимуть трансформацію муніципальних/національних бібліотек у сучасні простори для інтелектуального/культурного розвитку.

Захід проводить Департамент суспільних комунікацій КМДА за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. Також підтримують ініціативу Офіс Ради Європи в Україні-Київ та Асоціація міст України.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]