Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київрада затвердила Міську Концепцію ствердження української мови в усіх сферах суспільного життя столиці на 2023-2025 роки

20 квітня 2023 року, 17:45

Київська міська рада затвердила сьогодні Міську Концепцію ствердження української мови в усіх сферах суспільного життя міста Києва на 2023-2025 роки. Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

«Підтримка та розвиток української мови є важливим чинником збереження національної ідентичності. Повномасштабна війна росії проти України значно прискорила перехід багатьох українців (зокрема й киян) на українську. Але між тим соціолінгвістичні дослідження підтверджують наявність двомовності у столиці. Зокрема, 86% киян, вважають українську мову рідною, але тільки 44% розмовляють українською у повсякденному житті», – зазначила Ганна Старостенко.

За її словами, метою концепції є визначення стратегічних пріоритетів і створення умов для поширення української мови в усіх сферах життя міста Києва, посилення об’єднувальної ролі української мови в суспільстві як засобу захисту національного мовно-культурного та інформаційного простору, підвищення престижу використання української мови та якісне посилення українськомовного середовища столиці.

«У Концепції детально описані корекційні механізми із гармонізації мовно-інформаційного і культурного простору міста. Також при розробці цієї Концепції взято до уваги не лише соціальні аспекти функціонування української, а й психологічні чинники, пов’язані із мовною поведінкою», – повідомила Ганна Старостенко.

 Загалом досягнення поставленої мети буде здійснюватися шляхом забезпечення належних умов для вивчення та спілкування українською мовою, надання підтримки всім, хто планує перейти або вже переходить на українську, створення українськомовного середовища в усіх сферах життєдіяльності міста. З цією метою буде створено систему зручних і доступних всім киянам офлайн та онлайн послуг для вивчення та практикування української мови, організацію осередків українськомовного середовища в усіх районах.

 Концепція передбачає утвердження позиції української мови в культурно-інформаційному просторі Києва, підтримку українського мовлення шляхом проведення інформаційно-комунікативних кампаній та популяризації української мови в публічному просторі столиці.

 У ході реалізації Концепції буде здійснюватися регулярний зворотній зв’язок із цільовими аудиторіями та оцінка ефективності та доступності заходів. Репрезентативна кількість киян регулярно братиме участь в опитуваннях, фокус-групах щодо розвитку українськомовного середовища Києва.

 За інформацією Ганни Старостенко, Концепція розроблена за ініціативи Громадської ради при виконавчому органі Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). Участь у підготовці взяла робоча група за участю представників громадських організацій, діяльність яких спрямована на популяризацію та просування української мови, а також відповідальних працівників структурних підрозділів КМДА за підтримки Уповноваженого із захисту державної мови. Проект рішення розроблений спільно із депутатами Київради Вадимом Васильчуком, Леонідом Ємцем, Ксенією Семеновою, Юлією Ярмоленко, Аллою Шлапак.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]