Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

ДТЕК «Київські електромережі» модернізує 34 проекти модернізації на мережах середньої і низької напруги

22 червня 2020 року, 10:36

Протягом 2020 року ДТЕК «Київські електромережі» виконає 34 модернізаційних проекти на мережах середньої і низької напруги. Це підвищить надійність електричних ліній та силового обладнання, що безпосередньо живить будинки столиці.

До кінця року енергетики планують повністю оновити більше 30 кілометрів електричних мереж 10 кВ та 0,4 кВ. Реконструюють 25 розподільчих пунктів та трансформаторних підстанцій середньої і низької напруги. На цих об’єктах вже монтують сучасні самоутримні ізольовані проводи (СІП) та електрокабелі із зшитого поліетилену, вакуумні вимикачі, трансформатори, розподільчі комірки та щити, рубильники, автоматику тощо.

«Цього року ми зробимо акцент на підвищенні надійності ліній 0,4 кВ та 10 кВ, що безпосередньо впливають на наявність світла в оселях киян. Тому до кінця 2020 року інвестуємо в їх оновлення більше 150 мільйонів гривень. Завдяки цьому якісно підвищимо надійність електропостачання наших клієнтів на Оболоні, в Пуща-Водиці, на Солом’янці, Осокорках, Подолі, Троєщині, Куренівці, в Голосієво та інших районах столиці», – зазначив генеральний директор ДТЕК «Київські електромережі» Маріс Куніцкіс.

Необхідність здійснення робіт з реконструкції такого обладнання викликана насамперед вичерпанням його ресурсу та моральною застарілістю. Компанія володіє необхідною технологічною експертизою для швидкого оновлення мереж міста, проте стримана у своїх діях через обмеженість інвестиційних програм, які затверджує державний регулятор НКРЕКП.

Наприклад, кабельна лінія 10 кВ «ПС «Солом’янська» – РП-48», що наразі реконструюється, була введена в експлуатацію у 1955 році. При довжині в 2,14 кілометри має 61 кабельну з’єднувальну муфту або 3 на кожні 100 метрів. Що свідчить про вкрай незадовільний її стан. Загалом в Києві зношеність кабельних ліній складає понад 70%.

Приблизно така сама ситуація і з трансформаторними підстанціями та розподільчими пунктами. Там досі працює обладнання зразка 60-70-х років минулого століття, що не справляється з потребами та запитами сучасного споживача.

Наразі за всіма запланованими до реконструкції в цьому році об’єктами укладено договори на виконання будівельно-монтажних робіт. Проведена закупівля сучасного обладнання та матеріалів. Отримані відповідні дозволи та розпочато підготовчі і будівельні роботи.

Нагадаємо, що в лютому 2020 року ДТЕК «Київські електромережі» презентувала План розвитку столичних електромереж до 2024 року. У ньому, зокрема, передбачено, що до кінця 2024 року в столиці побудують 4 нові великі підстанції 110 кВ, 51 кілометр ліній електропередач 110-35 кВ, реконструюють 1753 кілометри мереж та 231 енергооб’єкт.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]