Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Фахівці столичного зоопарку роз’яснюють, як правильно допомагати лебедям перезимувати в місті (+фото)

08 грудня 2023 року, 13:30

Із настанням холодів люди турбуються про лебедів-шипунів і бажають їм допомогти. Утім ця допомога має бути розумною та нешкідливою. КП «Київський зоопарк» нагадує рекомендації від провідного біолога Сергія Григор’єва, як можна допомогти лебедям перезимувати в місті.

Якщо взимку ви побачили лебедів на водоймі – не слід здіймати галас. Ці птахи зазвичай зимують на відкритих водоймах України. Вони тримаються групами та перелітають між водоймами, які не замерзають. Кілька діб лебідь може не їсти, адже має колосальні запаси енергії. Лебеді-шипуни легко витримують низькі температури – у них дуже тепле пір’я. У цей період вони можуть лежати на кризі, сховавши відкриті частини тіла під пір’я, та економлять сили. Тому не потрібно їх турбувати, оскільки при наближенні людей вони перелетять на іншу водойму.

У більшості випадків ці білі птахи не потребують допомоги. Звертати увагу потрібно на лебедів, які тримаються окремо, мають явні фізичні травми або поранення, поводять себе не активно: ночують на березі, багато сплять, сховавши голову під крило. Також допомоги можуть потребувати лебеді, які мають на собі сторонні предмети, що заважають їм харчуватися та рухатися.

У столичному зоопарку нагадують, що лебеді харчуються рослинною їжею, якої достатньо в незамерзаючих водоймах. Тому підгодовувати птахів доцільно лише в несприятливі періоди.

Фахівці звертають увагу: підгодовуючи водоплавних птахів, ми відучуємо їх від самостійного пошуку їжі.

Якщо ви все ж таки вирішили допомогти лебедю, то треба це робити правильно.

  1. Підгодовувати цих птахів можна цільним зерном і сезонними овочами: пшеницею, кукурудзою, ячменем, вівсом, капустою, морквою, буряком тощо. Зернову суміш треба висипати вздовж кромки води. Годівничка чи миска не потрібна, адже лебідь – дикий птах.
  2. Не намагайтеся нагодувати птаха хлібобулочними виробами – батонами чи булками. Неправильне годування може призвести до хвороб і загибелі птахів!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]