Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Фонд держмайна оскаржує в суді припис Департаменту охорони культурної спадщини щодо проведення протиаварійних робіт у Гостиному дворі

08 липня 2020 року, 14:07

Фонд державного майна України (ФДМ) намагається оскаржити в суді припис Департаменту охорони культурної спадщини КМДА щодо проведення термінових протиаварійних робіт на пам’ятці архітектури та містобудування – будівлі Гостиного двору на Контрактовій площі, 4.

Припис щодо укладання охоронного договору на пам’ятку архітектури та містобудування місцевого значення Гостиний двір (у десятиденний термін з моменту отримання припису), щодо надання на розгляд Департаменту охорони культурної спадщини науково-проєктної документації на проведення невідкладних протиаварійних та реставраційно-відновлювальних робіт на зазначеному об’єкті культурної спадщини був направлений Фонду держмайна у січні 2020 року.

Наприкінці березня, після того, як Фонд проігнорував вимоги припису, Департамент склав постанову про накладання фінансових санкцій.

Проте ФДМ, на утриманні якого знаходиться пам’ятка, вирішив оскаржити і припис, і постанову.

При цьому будівля Гостиного двору перебуває в незадовільному стані:

  • відсутні дах і значна частина конструкційних елементів, а також тинькування стін;
  • спостерігається розтріскування кладки, деякі з підвальних приміщень заповнені водою, із залізобетонних конструкцій виступають елементи армування. Територія захаращена будівельним сміттям;
  • будівля потребує проведення невідкладних протиаварійних і реставраційно-відновлювальних робіт.

Виникнення наявних пошкоджень і руйнувань має причинно-наслідковий зв’язок із невиконанням робіт, необхідних для збереження будівлі.

«Місто неодноразово заявляло про готовність взяти будівлю на баланс та привести до належного стану, проте Гостиний двір досі руйнується, перебуваючи у державній власності. Аналогічна ситуація з будинком Сікорського, який так само перебуває у державній власності і стоїть руїною в серці міста», – наголосили в Департаменті охорони культурної спадщини.

Нагадаємо, що в листопаді 2019 року Київська міська рада в черговий раз звернулася до Кабінету Міністрів із проханням передати на баланс столичної громади цю будівлю із зобов’язанням зберегти за нею функцію культурного закладу і за умови не приватизовувати.

Київський міський голова наголошував, що столична влада очікує на передачу у власність громади Києва Гостиного двору, який суд повернув у державну власність.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]